Mobiliteitshulpmiddelen

​Wie door ouderdom, chronische ziekte of een handicap een hulpmiddel nodig heeft om zich te verplaatsen, kan via de Vlaamse sociale bescherming een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren.

 

Welke mobiliteitshulpmiddelen?

Er zijn verschillende types mobiliteitshulpmiddelen zoals een manuele of elektronische rolstoel, een elektronische scooter, een drie- of vierwielfiets, een zitdriewielfiets, een loophulpmiddel en een stasysteem. Je verstrekker van mobiliteitshulpmiddelen (bandagist) zal met jou bespreken welk hulpmiddel bij je past.

Bij wie kan je terecht?

  • Zorgkas: voor al je vragen kan je terecht bij onze zorgkas. We begeleiden je met jouw aanvraag en geven jou advies.
  • Huisarts: bij je huisarts kan je een medisch voorschrift aanvragen. Dit medisch voorschrift bezorg je aan een erkende verstrekker.
  • Erkende verstrekker (bandagist): jouw verstrekker zal je adviseren over de mogelijkheden en samen met jou het juiste hulpmiddel aanvragen.
  • Rolstoeladviesteam: een erkend team van verschillende zorgverleners kunnen je advies verlenen indien je een specifiek mobiliteitshulpmiddel nodig hebt. Ze zijn meestal verbonden aan een (revalidatie) ziekenhuis.

Kopen of huren?

In sommige gevallen kan je een hulpmiddel huren in plaats van te kopen:

  • Je woont thuis en je bent ouder dan 85 jaar
  • Je verblijft in een woonzorgcentum
  • Je lijdt aan een snel degeneratieve aandoening
  • Je komt net uit een revalidatie (tijdelijke huur)

Daarnaast is ook het type hulpmiddel belangrijk. De zorgkas betaalt de maandelijkse huurprijs aan je verstrekker. Jij betaalt zelf niets.

Budget onderhoud en herstelling
Bij de aankoop van bepaalde mobiliteitshulpmiddelen ontvang je automatisch een budget voor onderhoud en herstelling. Dit budget mag enkel besteed worden bij een erkende verstrekker. Indien je een hulpmiddel huurt, zit het budget onderhoud en herstelling gevat in de huurprijs.

Hoe vraag je een mobiliteitshulpmiddel aan?

Stap 1

Ga naar je huisarts en vraag een medisch voorschrift aan voor je mobiliteitshulpmiddel. Soms heb je geen voorschrift nodig en zal je huisarts je doorverwijzen naar een rolstoeladviesteam of neuroloog.

Stap 2

Ga met je voorschrift of rolstoeladviesrapport naar een erkende verstrekker (bandagist) van mobiliteitshulpmiddelen. Die zal je adviseren over de mogelijkheden, een hulpmiddel voorstellen en met jou een aanvraagformulier invullen.

Stap 3

Je verstrekker stuurt je aanvraag digitaal naar onze zorgkas. Er gebeuren een aantal controles.

Stap 4

Als jouw aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een brief van onze zorgkas waarin staat voor welk mobiliteitshulpmiddel de Vlaamse sociale bescherming tussenbeide komt in de kosten. Het kan ook zijn dat je een forfait ontvangt voor de aanschaf van een mobiliteitshulpmiddel. Je verstrekker krijgt die beslissing ook en bezorgt je je hulpmiddel.
 

Andere hulpmiddelen voor personen met een handicap

Personen met een erkende handicap kunnen bij het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (VAPH) nog tegemoetkomingen voor andere hulpmiddelen krijgen, zoals aanpassingen aan tweewielfietsen en handbikes, aanpassingen aan de auto of aanpassingen aan de woning zoals een traplift.

Meer informatie over andere hulpmiddelen en het VAPH.

 

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering