Brillen: wettelijke terugbetaling

Ons ziekenfonds geeft een terugbetaling bij aankoop van brilglazen. Jongeren tot 18 jaar krijgen ook een tussenkomst voor het brilmontuur.​​​​

Brilglazen

Voorwaarden voor terugbetaling

 • de sterkte van je glazen bedraagt minstens -8,25 of +8,25 dioptrie

Deze voorwaarde geldt voor zowel gewone (unifocale) glazen, als bi-, tri- of multifocale glazen. Voor multifocale glazen moet het gedeelte ‘om ver te zien’ voldoen aan de voorwaarde.

Jongeren onder de 18 jaar en ouderen boven de 65 jaar krijgen ook een terugbetaling bij een lagere dioptrie.

​Leeftijd Type van glazen​ Sterkte​
​Jonger dan 18 jaar ​Alle types ​Elke dioptrie
​65 jaar of ouder Alle types behalve unifocale glazen​ ​Je hebt minstens
+4,25 of -4,25

 

Moeten je brilglazen vernieuwd worden?

Dan kan je opnieuw in aanmerking komen voor een terugbetaling. Deze terugbetaling hangt af van je leeftijd, het type van glazen, het verschil in dioptrie met je vorige glazen en de termijn van de vernieuwing.

​Leeftijd ​Type van glazen ​Verschil in dioptrie, cilinder of prisma​ ​Termijn
​Jonger dan 18 jaar ​Alle types ​Verschil van minstens 0,5 met vorige glazen ​Geen termijn. Terugbetaling is altijd mogelijk.
​Bi-, tri- of multifocale glazen ​Geen verschil met vorige glazen ​Om de 2 jaar
​18 jaar of ouder ​Alle types ​Verschil van minstens 0,5 met vorige glazen ​Geen termijn. Terugbetaling is altijd mogelijk.
​Bi, tri- of multifocale glazen ​Geen verschil met vorige glazen ​Om de 5 jaar
  

Hoeveel bedraagt de terugbetaling?

De terugbetaling voor je brilglazen hangt af van je leeftijd, het type van glazen en de sterkte van je glazen. Er is dus geen standaard tarief dat we hier kunnen meegeven.

Voor sommige glazen is er bijvoorbeeld een terugbetaling van ongeveer 50 euro voorzien. Voor andere kan de terugbetaling ongeveer 300 euro bedragen. Het bedrag verschilt dus sterk per situatie. Neem contact met ons ziekenfonds als je het exacte bedrag van de terugbetaling in jouw situatie wilt kennen.

De terugbetalingen zijn vaste tarieven, gebaseerd op de kostprijs van geconventioneerde opticiens. Bij een niet-geconventioneerde opticien krijg je 25 % minder terugbetaald. Bovendien mag hij nog supplementen vragen. Die worden niet terugbetaald. Je kostprijs ligt dus hoger bij een niet-geconventioneerde opticien.
Vraag aan je opticien of hij geconventioneerd is. Je hebt er alle belang bij.

Hoe krijg je de terugbetaling?

 1. De glazen moeten voorgeschreven zijn door je oogarts.
 2. Op het medische voorschrift staat vermeld wat de sterkte van je dioptrie is en (indien nodig) welke oogaandoening je hebt.
 3. Het voorschrift van je oogarts en het getuigschrift van aflevering door je opticien bezorg je aan ons ziekenfonds.
 4. Op basis van deze gegevens berekent ons ziekenfonds het bedrag van de terugbetaling waarop je recht hebt.

Ledenvoordeel

De terugbetaling die we hierboven beschrijven, is de terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering. Ons ziekenfonds geeft nog een extra tussenkomst voor leden die een bril dragen. Bekijk je voordeel.

Nuttige info 

Op deze pagina vermelden we de standaardbedragen en -procedures. Om de concrete terugbetaling in jouw situatie te kennen, vragen we je om contact te nemen met ons ziekenfonds.

Brilmontuur

Voorwaarden voor terugbetaling

 • Je bent jonger dan 18 jaar.
 • Je hebt recht op een terugbetaling:
    • bij aankoop van een 1ste montuur
    • bij aankoop van een 2de montuur
    • vanaf de aankoop van een 3de montuur is er geen terugbetaling meer.
 • Bijkomende voorwaarde voor de 1ste terugbetaling: ook minstens 1 glas moet terugbetaald worden. 

Hoeveel bedraagt de terugbetaling?

De terugbetaling is een vast bedrag van 28 euro​ bij een geconventioneerde opticien. Bij een niet-geconventioneerde opticien krijg je 21 euro terug.​

Hoe krijg je de terugbetaling?

Bezorg ons ziekenfonds het getuigschrift van aflevering door je opticien, samen met het medisch voorschrift van je oogarts.

Ledenvoordeel

De terugbetaling die we hierboven beschrijven, is de terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering. Ons ziekenfonds geeft nog een extra tussenkomst voor leden die een bril dragen. Bekijk je voordeel.​

Nuttige info

Op deze pagina vermelden we de standaardbedragen en -procedures. Om de concrete terugbetaling in jouw situatie te kennen, vragen we je om contact te nemen met ons ziekenfonds.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering