Beenkousen

​Ons ziekenfonds betaalt je steunkousen terug afhankelijk van je aandoening en het type kousen.​​​​​​

 

Hoeveel bedraagt de terugbetaling?

Kousen

Je terugbetaling is afhankelijk van je groep en varieert naargelang het type kousen van 21,64 euro tot 410,68 euro.

Groep 1:

  • Terugbetaling op basis van uni- of bilaterale lymfoedeem na lies- of bekkenklieruitruiming, lymfoedeem na bestraling van de liesstreek, chronische primair erfelijk lymfoedeem of het syndroom van Klippel-Trenaunay.
  • Je kan om de 6 maanden maximaal 2 kousen per behandeld been aanvragen. De terugbetaling wordt toegekend voor beenkousen vanaf klasse III (sterke compressie). Voor kinderen tot 15 jaar bestaat deze terugbetaling voor beenkousen vanaf klasse II (normale compressie).

Groep 2:

  • Als je lijdt aan een chronische veneuze aandoening, krijg je een terugbetaling van beenkousen ter preventie van recidief veneuze ulcera.
  • Je kan om de 12 maanden maximaal 2 kousen per behandeld been aanvragen. De terugbetaling wordt toegekend voor beenkousen vanaf klasse III (sterke compressie).

De kousen moeten niet gelijktijdig worden afgeleverd en de hernieuwingstermijn gaat in vanaf de aflevering van de 1ste kous.  

Indien je de kousen aankoopt bij een niet-geconventioneerde bandagist, bedraagt de tussenkomst 25 % minder dan bij een geconventioneerde bandagist.

Kousaantrekhulp

Voor een kousaantrekhulp is er een eenmalige forfaitaire tegemoetkoming voorzien.

Wie heeft recht op een terugbetaling?

Er is een terugbetaling voorzien als:

  • De 1ste aflevering is voorgeschreven door een arts-specialist in de heelkunde, in de inwendige geneeskunde, in de gynaecologie-verloskunde, in de fysische geneeskunde en revalidatie, in de radiotherapie, in de pediatrie of in de medische oncologie. Een hernieuwing kan worden voorgeschreven door elke behandelende arts.
  • De beenkousen zijn aangekocht bij een erkend bandagist.

Hoe krijg je een terugbetaling?

Je bezorgt ons ziekenfonds:

  • het medisch voorschrift
  • het getuigschrift van levering

 

Dit zijn algemene bedragen en procedures. Informeer je bij ons ziekenfonds om je concrete rechten en terugbetaling te kennen.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering