Goedkoopste geneesmiddel

Bespaar op je geneesmiddelenfactuur door te kiezen voor goedkopere alternatieven. Met het goedkoopste geneesmiddel krijg je dezelfde kwaliteit tegen de laagste prijs. Vraag ernaar bij je arts of apotheker.​

Download onze gratis app via de Play Store of de App Store.
  
Of gebruik de zoekmodule op de website:

Zoekmodule goedkoopste geneesmiddel

Vragen is besparen

Voor heel wat geneesmiddelen bestaan er goedkopere alternatieven. Die zijn net zo goed. Door te kiezen voor goedkopere geneesmiddelen, bespaar je heel wat. Neem zelf het initiatief: vraag naar het goedkoopste geneesmiddel bij je arts of apotheker. 

 
​​

Zoek het goedkoopste geneesmiddel zelf op!

App "Goedkoopste Geneesmiddel"
 
Ons ziekenfonds ontwikkelde een gratis app om snel en eenvoudig het goedkoopste geneesmiddel op te zoeken. De app is beschikbaar voor iPhone en Android.
 
Met de app vind je het goedkoopste geneesmiddel in drie eenvoudige stappen:
  
  1. Typ (een deel van) de naam van het geneesmiddel dat je zoekt.
  2. Klik in de lijst die verschijnt op het geneesmiddel dat je zoekt.
  3. Kies de juiste dosis.
Je ziet nu alle geneesmiddelen met dezelfde werking. Het goedkoopste staat bovenaan.
 
Onze zoekmodule maakt gebruik van de databank van het RIZIV en wordt elke maand bijgewerkt. Zo ben je zeker dat de opgezochte informatie juist is. Je hebt wel altijd een verbinding met het internet nodig om de app te gebruiken.
 
Download onze gratis app via de Play Store of de App Store.
 
  
Zoekmodule
 
Heb je geen smartphone of heb je een Windows Phone? Geen probleem! De app maakt gebruik van dezelfde databank en geeft dezelfde resultaten als de zoekmodule op de website. De zoekmodule vind je hier:
 

Wetgeving

Geneesmiddelen zijn terugbetaald of niet-terugbetaald. De regelgeving is anders voor beide categorieën.

Terugbetaalde geneesmiddelen

Terugbetaalde geneesmiddelen worden deels door de ziekteverzekering en deels door jou betaald. Deze geneesmiddelen zijn ingedeeld in vergoedingscategorieën (A, B, C, Cs of Cx), die aangeven hoe groot de tegemoetkoming van de ziekteverzekering is. Meer informatie over vergoedingscategorieën vind je hier.

Je arts kan het geneesmiddel op merknaam of op stofnaam voorschrijven.

  • Voorschrift op merknaam: je apotheker geeft je het voorgeschreven geneesmiddel.
  • Voorschrift op stofnaam: je arts vermeldt alleen het werkzame bestanddeel van het geneesmiddel op het voorschrift, samen met de hoeveelheid of de dosis die je nodig hebt. Je apotheker is verplicht om je één van de drie goedkoopste geneesmiddelen op de markt te geven. Vraag aan je arts een voorschrift op stofnaam.

Niet-terugbetaalde geneesmiddelen

Niet-terugbetaalde geneesmiddelen (categorie D) betaal je volledig zelf. Er is geen tegemoetkoming van de ziekteverzekering. Alle geneesmiddelen die je zonder voorschrift bij de apotheker krijgt, zijn niet-terugbetaald.

De apotheker kiest welk geneesmiddel hij jou geeft. Vraag altijd naar het goedkoopste geneesmiddel bij je apotheker.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering