Gezinssituatie

​Wijzigingen in je gezinssituatie ontvangen wij via de Kruispuntbank van de sociale zekerheid. Meestal hoef je verder niets meer te doen. Je mag het ons echter altijd melden. Kom je in aanmerking voor een extra voordeel, dan kunnen wij je dit sneller uitbetalen. We geven je een overzicht wanneer je wat dient aan te geven. ​​

 

​Trouwen en samenwonen

Je hoeft dit niet aan ons te melden. Wij krijgen die informatie automatisch via de Kruispuntbank van de sociale zekerheid. Is je partner nog bij een ander ziekenfonds aangesloten? Je partner kan altijd en op een eenvoudige manier lid worden van ons ziekenfonds.

Neem zeker contact met ons op als: 

 • Je jouw partner wenst in te schrijven ten laste van jou. Heeft je partner nog een inkomen, neem dan het recentste inkomensbewijsstuk mee.
 • Je aan  jongerensparen doet. Je kan op het moment dat je trouwt of gaat samenwonen het gespaarde bedrag opvragen.

Geboorte en adoptie

Wij krijgen die informatie automatisch via de Kruispuntbank van de sociale zekerheid. Toch is het nodig om langs te komen bij je lokaal kantoor met de geboorteakte van je kindje. Zo kunnen wij de inschrijving van je kindje in orde brengen. Informeer ook naar onze extra voordelen (zie ook persoon ten laste)

Persoon ten laste

Misschien wil je je nieuwe gezinslid inschrijven ten laste van jou? Er zijn verschillende statuten om iemand in te schrijven als persoon ten laste. Je kan bijvoorbeeld je kind maar ook je partner of (schoon)ouder(s) inschrijven ten laste van jou. Ieder statuut heeft bepaalde voorwaarden. Kom bij ons langs om de inschrijving in orde te brengen.

Je brengt mee:

 1. Voor de inschrijving van je partner:
  • Moet je bewijzen dat je op hetzelfde adres woont. Meestal hebben wij die informatie al doorgekregen via de Kruispuntbank van de sociale zekerheid. Is dat niet het geval dan hebben we een attest van de gemeente nodig. Ben je gehuwd, neem dan je trouwboekje mee.
  • Moeten wij controleren of je partner een inkomen heeft of niet. Heeft je partner nog een inkomen, neem hiervan dan een recent bewijsstuk mee naar het plaatselijk kantoor. Je partner kan inschrijven als zij/hij het toegelaten grensbedrag niet overschrijdt.
 2. Voor de inschrijving van je kind:
  • Je dient langs te komen met de geboorteakte van je kindje. Wij brengen de inschrijving in orde.
 3. Voor de inschrijving van je (schoon)ouder:
  • moet je bewijzen dat je op hetzelfde adres woont. Meestal hebben wij die informatie al doorgekregen via de Kruispuntbank van de sociale zekerheid. Is dat niet het geval dan hebben we een attest van de gemeente nodig.
  • moeten wij controleren of je (schoon)ouder een inkomen heeft of niet. Heeft zij/hij nog een inkomen, neem hiervan dan een recent bewijsstuk mee naar het plaatselijk kantoor. Een inschrijving is pas mogelijk wanneer het toegelaten grensbedrag niet overschreden wordt en op voorwaarde dat je (schoon)ouder zelf geen eigen lidboekje kan afsluiten zonder dat hij /zij een wettelijke bijdrage moet betalen.

Je gaat uit elkaar

Veranderingen in je gezinssituatie ontvangen wij automatisch via de Kruispuntbank van de sociale zekerheid. Je hoeft het dus niet te melden. Als je bankrekeningnummer gewijzigd is, moet je dit wel onmiddellijk komen melden

Heb je echter gezinsleden ten laste staan of wil je gezinsleden ten laste schrijven neem dan wel contact op met ons. Je ziekenfonds zal dan nakijken wat er juist moet gebeuren voor de aansluiting van je kinderen, ex-partner,… .

Kinderen inschrijven op je lidboekje

Wanneer je jouw kinderen wilt laten inschrijven op je lidboekje dan moet je dat aanvragen:

 1. Je moet kunnen bewijzen dat je instaat voor het onderhoud van je kinderen. Dit kan met:
  • een bevolkingsattest
  • een verklaring op eer
  • een attest kinderbijslag
  • een uitspraak van de rechter
  • of een minnelijke schikking via de notaris
 2. Je  moet ook laten weten of je alimentatiegeld ontvangt. Dit kan via:
  • een uitspraak van de rechter
  • of met een minnelijke schikking via de notaris
   Wanneer je een deel van het pensioen van jouw ex-echtgeno(o)t(e) ontvangt moet je dat bewijzen d.m.v.:
  • een minnelijke schikking via de notaris
  • een uitspraak van de rechter
  • een bewijs van de pensioendiensten (meestal ontvangen wij dit automatisch via de Kruispuntbank van de sociale zekerheid)

Jouw Dossier

Volg je ziekenfondszaken online op via ons internetloket. 

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering