Hulp bij e-Mut

Met e-Mut, het internetloket van ons ziekenfonds, kan je een aantal dingen via het internet regelen zonder naar een kantoor te komen. Ondervind je problemen? Hier kan je terecht voor antwoorden op veelgestelde vragen.​​​

​Ga naar jouw dossier​​​​​​​​


  Meld een probleem ​​​​​​​​​

Aanmelden

Je registreren voor e-Mut in 5 stappen

Registreer je via CSAM, de beveiligde website van de overheid. Daar kan je je aanmelden met je identiteitskaart of met een van de andere digitale sleutels, zoals de app Itsme.

Via je identiteitskaart (eID) en je kaartlezer:

 1. Klik hierboven op de knop ‘Ga naar jouw dossier’.
 2. Registreer je daar als nieuwe gebruiker.
 3. Kies voor ‘Aanmelden met eID-kaartlezer’.
 4. Volg de instructies op de inlogpagina en klik op ‘Aanmelden’.
 5. Selecteer het certificaat op jouw naam en bevestig met je pincode.

Via itsme

 1. Klik hierboven op de knop ‘Ga naar jouw dossier’.
 2. Registreer je dan als nieuwe gebruiker.
 3. Heb je al een itsme-account, klik dan voor ‘Aanmelden via itsme’. Heb je dat nog niet? Klik dan op ‘Je itsme-account aanmaken’.
  • Om een itsme-account aan te maken, download en installeer je eerst de gratis itsme-app op je gsm. Je kan kiezen om hierbij gebruik te maken van je bankkaart en kaartlezer of van je eID en kaartlezer.
  • Volg daarna het heldere stappenplan op de itsme-website​.
 4. Identificeer je met je gsm-nummer.
 5. Volg de instructies op het scherm om je account te bevestigen.

 

 Page Viewer

 


Via andere digitale sleutels

Ben je gewoon om je aan te melden voor overheidssites via de andere digitale CSAM-sleutels (aanmelden met een beveiligingscode via mobiele app of token)? Dan kan je dit uiteraard ook gebruiken om in te loggen in ons internetloket e-Mut.

 1. Klik hierboven op de knop ‘Ga naar jouw dossier’.
 2. Registreer je daar als nieuwe gebruiker.
 3. Kies voor ‘Aanmelden met beveiligingscode via mobiele app’ of ‘Aanmelden met beveiligingscode via token’.
 4. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op ‘Volgende’.​​
  • ​​Opgelet: als je nog geen gebruikersnaam en wachtwoord bij CSAM hebt, moet je dit eerst nog aanmaken via de aanmeldprocedure van CSAM.
 5. ​​​​Volg de instructies op het scherm om je account te bevestigen.

Een wachtwoord instellen

Als je bent aangemeld, kan je een wachtwoord instellen. Je wachtwoord moet minstens 8 tekens lang zijn en een combinatie zijn van kleine letters, hoofdletters en cijfers. 

Je kan een volgende keer gemakkelijker inloggen door aan te melden met je rijksregisternummer en je wachtwoord.

Bij je eerste gebruik van ons internetloket krijg je de vraag om je wachtwoord in te stellen. Nadien kan je je wachtwoord aanpassen door in e-Mut bovenaan op ‘Instellingen’ te klikken.

Wachtwoord vergeten?

Meld je dan aan met 1 van de digitale sleutels van CSAM (bijv. via eID of itsme). Je kan dan een nieuw wachtwoord instellen in e-Mut.

Wachtwoord geblokkeerd?

Je wachtwoord wordt geblokkeerd als je te vaak na elkaar een verkeerd wachtwoord invult. Je zal bij het invullen van het juiste wachtwoord dan deze melding krijgen: “Toegang met rijksregisternummer en wachtwoord is geblokkeerd wegens te veel inlogpogingen. Meld je aan op een andere manier.”

In dit geval moet je je aanmelden met 1 van de digitale sleutels van CSAM (bijvoorbeeld via eID of itsme). Je wachtwoord wordt dan gedeblokkeerd. Nu kan je opnieuw gewoon met je wachtwoord inloggen.

Geen eID-kaartlezer?

Je kan altijd langskomen in 1 van onze kantoren. Breng je eID mee en denk aan je pincode. Onze medewerkers helpen je graag op weg. ​​

Problemen

Ontbrekende gegevens

e-Mut geeft je toegang tot je persoonlijke ziekenfondsgegevens. Zodra ons ziekenfonds nieuwe gegevens heeft ontvangen en verwerkt, worden deze beschikbaar in e-Mut.

Van kinderen tot 16 jaar zie je alle gegevens in je dossier. Kinderen ouder dan 16 jaar kunnen zelf bepalen wie toegang heeft tot hun gegevens. Gedurende de 1ste maand na de 16de verjaardag kan het kind de titularis van het lidboekje een volmacht te geven om hun gegevens te raadplegen. Gedurende deze maand heb je als titularis geen toegang tot de gegevens van het kind.

Door een technisch probleem kunnen sommige gebruikers de gegevens van hun personen ten laste niet raadplegen in e-Mut. We hopen dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Problemen met de browser

Laadt e-Mut niet correct of volledig? Dan helpt het om de tijdelijke internetbestanden van je browser te verwijderen. Duw hiervoor Ctrl en F5 tegelijkertijd in of lees meer over cache leegmaken in verschillende browsers​ als dat niet werkt.

e-Mut wordt niet ondersteund in browsers ouder dan Internet Explorer 11.

Onbeschikbaarheidsperiodes

De gegevens in e-Mut moeten voortdurend worden bijgewerkt. Daarom zijn er af en toe belangrijke onderhoudswerkzaamheden. Door die werken zijn bepaalde gegevens soms tijdelijk niet beschikbaar. Meestal wordt e-Mut bijgewerkt op momenten met weinig bezoekers, zoals ’s nachts.

Ook de digitale sleutels van de overheid moeten onderhouden worden en zijn daardoor niet altijd bereikbaar.

Als e-Mut of bepaalde gegevens in e-Mut tijdelijk onbeschikbaar zijn, kan je het op een later moment opnieuw proberen. Blijft het probleem, meld het dan.​ ​​

Hulp bij mobiele app

Voor het eerst aanmelden

 1. Download de e-Mut app in de App Store (voor iPhone en iPad) of Google Play Store (voor Android-smartphones). De e-Mut app is gratis.
 2. Open de app en meld je aan met een van de digitale sleutels van CSAM. Dat is een aparte website van de overheid die je de keuze biedt tussen verschillende veilige logins. Je kan kiezen voor itsme, een token of een mobiele app zoals Google Authenticator​. Je moet al toegang hebben tot een van deze sleutels om je ermee aan te melden in de e-Mut app. Lees meer over de digitale sleutels van CSAM.
 3. Nu kan je een pincode van 4, 5 of 6 tekens kiezen. Een pincode maakt het nog gemakkelijker om je de volgende keer aan te melden. Bevestig je pincode telkens met het vinkje rechts onderaan.
 4. Wil je graag makkelijk inloggen met je vingerafdruk? Ga naar instellingen en schakel deze optie in.​

Pincode vergeten

Ben je jouw pincode vergeten? Klik dan op ‘Een nieuwe pincode kiezen?’ en meld je opnieuw aan met CSAM.

Ook als je 5 keer na elkaar een verkeerde pincode hebt ingegeven, moet je je opnieuw aanmelden met CSAM.

Geen internetverbinding

De e-Mut app heeft een internetverbinding nodig. Krijg je de foutmelding ‘Geen internetconnectie’ te zien? Controleer of je smartphone of tablet met het internet verbonden is (via wifi of mobiel netwerk).​​​

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering