Hulp bij handicap

​Er bestaat een heel specifiek aanbod aan hulp en zorg voor personen met een handicap. We helpen je bij jouw zoektocht. ​

 

Onze maatschappelijk werkers hebben heel wat kennis over wat mogelijk is voor personen met een handicap. We helpen jou de hulp en zorg te vinden die het beste bij jou past.

Organiseer zelf jouw zorg met een Persoonsvolgend Budget

Bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) kan je een persoonsvolgend budget aanvragen. Met dit budget kan je je zorg thuis en/of in een voorziening volledig zelfstandig betalen en organiseren (als je dat wil).
 
Om zo’n budget te krijgen, moet je een ondersteuningsplan opmaken. Bij zo’n ondersteuningsplan komt heel wat kijken. We helpen je hier graag bij, op jouw tempo en op jouw maat. In sommige gevallen (wanneer dat nodig zou zijn) verwijzen we je ook door naar een Dienst Ondersteuningsplan.
Wat staat er in een ondersteuningsplan?
  • Hoe jouw huidige en jouw ideale (zorg)situatie eruit ziet.
  • Wie in jouw omgeving (familie, vrienden, maar ook professionele zorgverleners) in dit plaatje past en jou ondersteuning kan bieden.
  • Voor welke ondersteuning je moet kunnen rekenen op erkende zorgverleners van het VAPH.

Hulpmiddelen en aanpassingen

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) biedt tussenkomsten bij verschillende hulpmiddelen en aanpassingen. Het volledige aanbod vind je op hun website.

Om dit aan te vragen, moet je door hen erkend zijn als persoon met een handicap. Die erkenning krijg je na een grondig onderzoek door een Multidisciplinair Team. Het VAPH neemt de uiteindelijke beslissing.

Onze dienst kan je in contact brengen met één van onze Multidisciplinaire Teams in jouw omgeving. Dat team bestaat meestal uit een arts, een psycholoog, een ergotherapeut en een maatschappelijk werker. Zij onderzoeken jouw situatie, maken een dossier voor jou, en dienen dat in bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Het VAPH neemt de uiteindelijke beslissing.

Ondersteuning voor minderjarigen met een handicap

Het Agentschap Jongerenwelzijn organiseert alle jeugdhulp in Vlaanderen. Dit wordt Integrale Jeugdhulp genoemd.
 
Ook voor minderjarigen met een handicap is er een aanbod rond begeleiding, opvang en verblijf en hulpmiddelen. Meer info over het aanbod vind je op de website van Jongerenwelzijn.
 
De aanvraag wordt ingediend bij de intersectorale toegangspoort van de Integrale Jeugdhulp. Onze dienst kan je in contact brengen met één van onze Multidisciplinaire Teams in jouw omgeving. Dat team bestaat meestal uit een arts, een psycholoog, een ergotherapeut en een maatschappelijk werker. Zij onderzoeken jouw situatie, maken een dossier voor jou en dienen een aanvraag in. 

Meer informatie

Meer weten over wat ons ziekenfonds voor jou als persoon met een handicap of als mantelzorger kan betekenen?

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering