Langdurige rugpijn

Bij chronische rugpijn kunnen er specifieke behandelingen worden aangewend om de pijn te verzachten. Je kan daarvoor terecht in de pijnkliniek. Gewenning aan sommige medicatie komt vaak voor, verslaving echter zelden.

Pijnkliniek

De pijnkliniek is een dienst binnen het ziekenhuis die gespecialiseerd is in het bestrijden van alle vormen van chronische pijn, dit is pijn die meer dan drie maanden aanwezig is. Er zijn verschillende medische en paramedische behandelingen mogelijk zoals medicatie, TENS, kinesitherapie, diverse infiltraties, neurostimulatie, enz.

Procedure

 1. Een pijnkliniek bezoek je pas na doorverwijzing van je huisarts of een andere specialist. In principe kan je er ook zonder doorverwijzing terecht maar dit raadt men niet aan.
 2. De eerste consultatie vindt plaats bij een van de pijnartsen. Na een evalutie door de pijnarts worden er eventueel, naast een medische behandeling, ook een psychologische evaluatie en begeleiding voorgesteld zoals cognitieve gedragstherapie, relaxatietherapie, enz.

Multidisciplinair pijncentrum of MPC

Er zijn een aantal pijnklinieken in Vlaanderen die erkend zijn als multidisciplinair pijncentrum of MPC. Deze centra krijgen extra financiële middelen om o.a. psychologische en kinesitherapeutische begeleiding aan te bieden die grotendeels wordt terugbetaald. Momenteel zijn er 35 centra voor chronische pijn in België.

 

Behandeling

Werkzame pijnverlichting

Er zijn heel wat manieren om chronische rugpijn te verlichten. Voor een heel aantal van deze methodes kan je in de pijnkliniek terecht.

Medicatie

 • Pijnstillers: paracetamol, ontstekingsremmers. Paracetamol is een veilige eerstelijns behandeling  bij (chronische) pijn. In veel gevallen van chronische pijn zal dit echter onvoldoende zijn en moeten sterkere pijnstillers en/of ontstekingsremmers  worden voorgeschreven
 • Morfine-achtige sterke pijnstillers of opioïeden: deze pijnstillers  worden niet enkel aan terminale (kanker-)patiënten toegediend.Slechts in een minderheid gebruikt men effectief morfine maar regelmatig (semi-)synthetische vormen. In de praktijk wordt het vaak voorgeschreven in de pijnkliniek bij patiënten met een normale levensverwachting. Het kan jaren aan een stuk gebruikt worden. In veel gevallen is het gebruik ook bijna levenslang. Maar dit hoeft niet zo te zijn, Sterke pijnstillers kunnen nog altijd afgebouwd worden. Wanneer het goed door de patiënt wordt verdragen, zonder al te veel bijwerkingen, kan dit een efficiënte therapie zijn. Het kan toegediend worden onder de vorm van tabletten, pleisters en via een pomp.
 • Spierverslappers: met spierverslappers bedoelt men meestal benzodiazepines (=angstremmers, kalmeermiddelen). Deze producten zijn misschien geschikt voor een kortstondige behandeling bij acute spierpijn maar zeker niet in kader van chronische pijnklachten! Het is niet verantwoord om deze middelen langdurig te gebruiken, ook niet bij  slaapproblemen.
 • Antidepressiva en anticonvulsiva worden gebruikt in het kader van neuropathische pijn of zenuwpijn..

Andere behandelingen

 • Infiltraties of injecties (bv epiduraal of thv gewrichten)
 • TENS of Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie
 • Neuromodulatie: Bij neuromodulatie wordt de activiteit van bepaalde zenuwbanen beïnvloed = gemoduleerd (gestimuleerd of onderdrukt. Dat gebeurt inwendig (invasieve neuromodulatie) na een ingreep of van buitenuit (niet-invasieve neuromodulatie).
 • Radiofrequente behandelingen: bij radiofrequente behandeling (PRF of RF) wordt er gebruik gemaakt van elektrische stroom die via een aangepaste naald gedurende enkele minuten wordt aangebracht thv een zenuw. Dit kan zowel thv een grote zenuw (bv bij uitstralingspijn) als thv kleine zenuwtakjes (bv bij facetlijden). Bij PRF worden er korte pijnloze pulsen toegediend (bv bij uitstralingspijn), bij RF (denervatie) word de zenuw opgewarmd tot maximaal 80° C (bv bij facetdenervatie).

Alternatieve behandelingen

 • Acupunctuur
 • Alexandertechniek: (zelfhulp)methode die als doel heeft moeiteloos en vrij te kunnen (blijven) bewegen

Thuisbehandeling kan

Chronische pijn kan je perfect thuis behandelen. Op voorschrift van je behandelende arts krijg je medicatie die je thuis kan innemen. Men denkt soms dat inspuitingen en infusen die je in het ziekenhuis krijgt efficiënter zijn dan thuismedicatie. Dit is niet waar. In het beste geval werken ze wat sneller. Er bestaan voldoende krachtige tabletten en pleisters voor de behandeling van chronische pijn thuis.

Het is wel belangrijk om altijd met je behandelende arts de medicatie te bespreken voor je die begint in te nemen. Niet alle pijnstillers zijn immers geschikt voor elke soort pijn.

Neuropathische pijn of zenuwpijn reageert bijvoorbeeld niet of nauwelijks op klassiek gekende pijnstillers. Sommige pijnstillers zijn ook nadelig voor bepaalde pijnklachten, zoals het te regelmatig gebruik van paracetamol en ontstekingsremmers bij migraine en spanningshoofdpijn. Langdurige inname van (te) hoge dosissen verkeerde medicatie is niet zinvol en soms ook gevaarlijk. De arts moet ook de werking van de medicatie en de mogelijke bijwerkingen ervan nauwgezet opvolgen.

 

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Erwin Crombez, pijnarts pijnkliniek, Multidisciplinair pijncentrum UZ Gent, en aangepast op 16 september 2014.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.