Gehoorschade

​Oorsuizingen, gepiep, slecht horen, tinnitus … zijn de gevolgen van te veel lawaai of een slechte gehoorhygiëne. Je kan maar beter op jonge leeftijd starten met een gezond gebruik van het (geh)oor.
Basisscholen kunnen het educatief pakket ‘Gek van lawaai!’ huren om hun leerlingen op een leuke interactieve manier te leren omgaan met geluid, decibels en hun gehoor.

Veel jongeren zijn gek van lawaai. Luide muziek bezorgt hen een goed gevoel. Oordopjes in, volumeknop open. De schoolbel gaat, gillende kinderen op de speelplaats. De kermis, een kinderfestival, allerlei evenementen, de tv staat luid … ja, zelfs lawaaierig speelgoed, je kunt het je niet inbeelden hoe vaak we onze oren teisteren met teveel decibels.

Grijp in voor het te laat is! Huur bij JOETZ vzw het educatief project ‘Gek van lawaai’, om gehoorschade te voorkomen.
Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar leren op een speelse manier hoe het oor werkt en hoe gehoorschade kan optreden. Proefondervindelijk ontdekken ze wat geluid is, wat lawaai is en hoe het is om met gehoorschade door het leven te gaan.

Project

Veel jongeren zijn gek van lawaai. Luide muziek bezorgt hen een goed gevoel.

De volumeknop van mp3-spelers en iPods wordt flink opengedraaid. Zo wordt het oor al vanaf jonge leeftijd geteisterd door te veel decibels. Maar ook concertbezoeken, fuiven, bepaalde luidruchtige sportevenementen en zelfs lawaaierig speelgoed kunnen een regelrechte aanslag plegen op het gehoor.
 
Recente onderzoeken tonen aan dat een kwart van de jongeren op 18-jarige leeftijd permanente gehoorschade opliep, met onder andere gehoorverlies en oorsuizingen tot gevolg. Het constante gepiep, gefluit, gebrom… dat in het oor zelf ontstaat, is een ‘lawaai’ waar je gek van wordt.
 
De gehoorproblemen kunnen leiden tot vermoeidheid, depressie, sociaal isolement, problemen om de lessen te volgen en zelfs tot arbeidsongeschiktheid.
De schade sluipt haast ongemerkt binnen. Als men het opmerkt, is het te laat!
Maar voor de kinderen van de basisschool is het nog niet te laat! Samen kunnen we hen bewustmaken van de gevaren van lawaai en tips aanbieden om gezond te genieten van hun favoriete muziek en speelgoed.

Wie slim is, blijft horen!

Bij JOETZ vzw provincie Antwerpen kan je een educatief project ter preventie van gehoorschade huren.
Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar leren op een speelse manier hoe het oor werkt en hoe gehoorschade kan optreden. Proefondervindelijk ontdekken ze wat geluid is, wat lawaai is en hoe het is om met gehoorschade door het leven te gaan.

Wie wil luisteren, moet horen

Met dit project willen we kinderen overtuigen dat lawaai onherstelbare schade kan veroorzaken. We sporen hen aan tot voorzichtigheid vóór het te laat is, vóór de schade is opgelopen.

Kinderen mogen plezier beleven aan de beluistering van hun favoriete muziek en met hun uitverkoren games spelen, maar gezondheid en veiligheid mag niet uit het oog worden verloren.
 
De educatieve middelen die we gebruiken zijn hedendaags, interactief, ervaringsgericht en confronterend. We hopen dat het zo langer nazindert. Of zeggen we in dit geval beter dat het naklinkt in de oren?
 
 

Educatief pakket

Voor wie?

Voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.

Werkwijze

• Na reservering haal je het huurpakket ‘Gek van lawaai’ af in een (hoofd)kantoor van De VoorZorg in jouw regio. Alles zit in een handig koffertje dat je zelfs kan meenemen als je met de fiets bent.
• In de school ga je aan de slag met leerlingen van het 5de of 6de leerjaar van de basisschool. Je krijgt hedendaagse, interactieve, ervaringsgerichte, soms confronterende educatieve middelen en een duidelijke handleiding ter beschikking.
• Je start in het klaslokaal. Door een korte bevraging polsen we naar de kennis/overtuiging die de kinderen hebben over het gehoor en lawaai.
• Met een animatiefilmpje wordt op een eenvoudige, maar duidelijke manier uitgelegd hoe het oor werkt, welke invloed geluid heeft op het oor, hoe gehoorschade ontstaat ... Tijdens het ervaringsgerichte praktische gedeelte gaan de kinderen zelf op onderzoek. Ze meten op verschillende locaties in de school de decibels met een echte decibelmeter. Ze spelen een spel waaraan zij afwisselend deelnemen met hun normale gezonde gehoor en met gesimuleerde gehoorschade van 20, 50 en 90 %.
• Terug in de klas volgt er een korte evaluatie. De leerlingen kunnen feedback geven over hun eigen ervaringen, hoe ze nu staan tegenover lawaai, hoe ze er willen mee omgaan …
• De leerlingen krijgen ‘goede voorbeelden’ aangeboden: hoe de volumeknop van de mp3-speler gebruiken, oordopjes gebruiken, oren laten rusten …
• Met een anonieme enquête helemaal aan het einde van de sessie vragen we opnieuw hoe kinderen tegenover lawaai en gehoor staan.
 
Een sessie duurt gemiddeld 2 uur aaneensluitend, zonder rekening te houden met de speeltijden.

Prijs

150 euro per week (van maandag tot vrijdag).

Meer info en reservatie

015 28 03 41
Kantooruren: maandag tot donderdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.
Vrijdag van 9 tot 12 uur.

 

 

Preventie

Tips om gehoorschade te voorkomen
Omdat men het niet kan genezen! 

 Je kan de tips die we hier meegeven als leidraad gebruiken.

  • Zet toestellen in huis (zoals radio, tv en videospelen) niet te luid. Ze staan te luid als je geen verstaanbaar gesprek meer kunt voeren zonder je stemvolume aan te passen.
  • Zet niet te veel toestellen (zoals radio, tv, games op pc of spelconsoles) tegelijk op. Zo vermijd je dat je de volumeknop moet hoger draaien.
  • Hanteer de 60/60-regel. Dit wil zeggen: zet de volumeknop van de mp3 of andere toestellen die je met koptelefoon gebruikt op maximaal 60 % van zijn capaciteit en luister maximaal 60 minuten. Tijdsduur en volume zijn belangrijke factoren, als lawaai je oren teistert.
  • In plaats van ‘oortjes’ die je in je oren plugt, gebruik je beter een koptelefoon die met schelpen over je oren zit. In tegenstelling tot de koptelefoon stuwen ‘oortjes’ al het geluid rechtstreeks in de gehoorgang. Daar zit het ‘gevangen’ en versterkt het de druk in je oor.
  • Geef je kind een koptelefoon die je kunt blokkeren op een maximaal geluidsvolume. Jij bepaalt als ouder de geluidslimiet en je kind leert veiligheidsafspraken te respecteren. (Als je buur op de bus, huisgenoot of voorbijganger op straat kan mee ‘genieten’ van de muziek die door je koptelefoon galt, dan staat het volume zeker te hard).
  • Waar te veel lawaai is, gebruik je best oordoppen! Ga je naar de bioscoop, kermis, feestjes of fuiven of een ander lawaaierig evenement? Steek oordoppen in. Je kunt oordoppen op maat kopen die je extra bescherming geven, maar ook universele dopjes kunnen goed dienst doen. Vraag raad bij de optiek/audio van De VoorZorg provincie Antwerpen.
  • Ben je je oordoppen vergeten? Hou dan afstand van de lawaaibron (boxen, muziekinstrumenten, machines, …).
  • Gun je oren rust! Zit je in een ruimte met veel lawaai, geef je oren dan rustpauzes. Met andere woorden: ga enkele minuten weg van het lawaai.  Ban af en toe ook eens het lawaai volledig uit je leven en geniet van de stilte.
  • Koop je speelgoed, kijk dan na hoeveel geluid het kan produceren. Meer en meer staat die informatie op de verpakking vermeld.

Contacteer ons

Well2DAY vzw

03 285 43 53

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.