Overschakelen van fles naar beker

 Wanneer kan een baby overschakelen van een flesje naar een beker?

 

Klaar voor de beker?

Leer je baby al uit een open beker drinken vanaf 6 à 8 maanden. Pin je echter niet op een leeftijd vast. Voor het afwennen van het flesje naar een beker is het belangrijk het juiste tijdstip te kiezen. Dat heeft alles te maken met de afnemende flexibiliteit. Rond de leeftijd van zeven maanden is je kind niet meer zo meegaand als enkele maanden daarvoor, maar is het ook nog niet vastgeroest in gewoonten. Je kan dus best rond deze leeftijd met het overschakelen beginnen. In een volgende fase wordt je kind namelijk koppig en rebels en dan wordt deze verandering een ware veldslag.

Hoe afleren?

Volhouden is hier de boodschap. Als je een makkelijk en meegaand kind hebt, bestaat de kans dat het kopje of bekertje gewoon wordt aanvaard. In elk ander geval kan je maar beter de trukendoos opengooien. Zo kan je bijvoorbeeld samen een beker gaan kopen.
Eenmaal thuis moet je je kind vertrouwd maken met de beker. Laat je kind er de poppen of speelgoeddieren mee te drinken geven of laat jezelf een kopje door hem uitschenken. Een andere manier van vertrouwd maken is hem het kopje (onder jouw leiding) telkens te laten vullen en leeg te gieten in de gootsteen.

Wat als mijn kind weigert te drinken?

In het begin zal dat waarschijnlijk een aantal keren het geval zijn, maar uiteindelijk leren ze het allemaal en zal hij tot je verbazing op een dag toch een slokje nemen. Als hij na een paar hapjes de door je aangeboden beker weigert, forceer dan niets. Probeer het later opnieuw of bied eens een ander drankje aan.

Wanneer kan die fles dan definitief de kast in?

Zodra je peuter zittend één of meer deciliter vocht uit een kopje kan drinken, kan je de fles stilaan gedag beginnen zeggen. Maar wanneer ze definitief de kast in kan, is niet te bepalen. Peuters hebben nogal snel dingen waaraan ze gehecht raken…en het flesje is er daar zeker één van.
Lees meer over:

Contacteer ons

Well2DAY vzw

03 285 43 53

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.