Je zwangerschap van maand tot maand

Over het algemeen wordt aangenomen dat een zwangerschap ongeveer 40 weken duurt. Dit zijn ongeveer 280 dagen of 9 maanden. Mocht je het echter uitrekenen, dan zal je merken dat het wat langer dan 9 maanden is.

Maand 1-3

De eerste dag van je zwangerschap valt samen met de eerste dag van je laatste menstruatie. Toch is er dan nog geen bevruchting gebeurd. Die vindt pas ongeveer 2 weken later (in het midden van je cyclus) plaats. Je krijgt dus eigenlijk de eerste 2 weken van je zwangerschap ‘cadeau’. De eerste 4 weken van de zwangerschap zijn dus de eerste vier weken na je laatste menstruatie. Meestal weet je dan ook nog niet dat je zwanger bent. Je moet immers je volgende menstruatie nog afwachten. Hieronder vind je het verloop van de zwangerschap maand per maand.

Eerste maand

Wat gebeurt er met de baby?

Na de eisprong gaat de eicel via de eileider op weg naar de baarmoeder. Na de  geslachtsgemeenschap zoeken  miljoenen zaadcellen hun weg naar de eicel. In de eileider gebeurt de bevruchting en dringt één zaadcel de eicel binnen. De bevruchte cel begint  te delen. Een paar dagen later komt een bundeltje cellen aan in de baarmoeder en nestelt zich in de slijmlaag. Vanaf nu wordt het embryo  gevoed door de bloedvaten in de slijmlaag. Na de 4e week is het embryo ongeveer 1 mm groot.

Wat gebeurt er met de mama?

De eerste 4 weken gebeurt er meestal nog niks merkbaar in het lichaam van de mama. De meeste vrouwen weten rond deze periode helemaal nog niet dat ze zwanger zijn en merken dus niet veel. Toch is de productie van het zwangerschapshormoon HCG in het lichaam al op gang gekomen. Sommige vrouwen voelen daarom al voor ze eigenlijk hun menstruatie moeten krijgen, dat ze zwanger zijn. De eerste signalen kunnen ze krijgen van hun borsten, die erg gevoelig kunnen worden en een gespannen indruk maken . Daarnaast kunnen ze zich ook al wat misselijk voelen of een uitgesproken voor - of afkeur krijgen voor bepaalde voedingsmiddelen.

Tweede maand

Wat gebeurt er met de baby?

Het embryo is nu ongeveer zo groot als een rijstkorreltje. In de 5de  week begint de ruggengraat zich te vormen en ook het zenuwstelsel en het skelet beginnen zich nu reeds te ontwikkelen.. Rond de 7de – 8ste week zijn de vingertjes, teentjes en diverse delen van de ledematen al zichtbaar! Tegen het einde van de tweede maand is de embryonale fase ten einde. Wanneer de aanzet voor de verschillende organen gevormd is, spreekt men immers niet langer van een embryo maar van een foetus.

Wat gebeurt er met de mama?

Op dit moment krijgt een groot deel van de zwangere vrouwen af te rekenen met misselijkheid. Dit kwaaltje verschilt van vrouw tot vrouw. Ongeveer 70 % heeft er last van, in verschillende mate. Wanneer je er geen last van ondervindt, mag je jezelf gelukkig prijzen en hoef je je zeker geen zorgen maken. Vaak wordt verteld dat het uitblijven van zwangerschapskwaaltjes een voorteken is van een miskraam. Dit is echter een fabeltje.
Je kindje ondervindt geen nadelen van jouw misselijkheid. Het is niet erg als je enkele kilootjes kwijtspeelt door de misselijkheid, al blijft het steeds een slecht idee om op dieet te gaan tijdens de zwangerschap. Je moet er wel op letten dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Tijdens je zwangerschap is het ook belangrijk dat je voldoende calcium opneemt. Probeer daarom, ondanks de misselijkheid, dagelijks een extra portie calcium (melkproducten, gepasteuriseerde kazen) in te nemen. Als je echt niks kan binnenhouden en veel kilo’s verliest, is het best een dokter te raadplegen. En er is één grote troost: meestal is de misselijkheid na de derde maand verleden tijd.
De meeste vrouwen voelen tijdens de tweede maand ook duidelijk dat hun borsten zwaarder, en meestal ook gevoeliger, worden.

Derde maand 

Wat gebeurt er met de baby?

In de 11de week wordt de baby als mens herkenbaar. Het hoofdje is nog erg groot in vergelijking met de rest van het lichaam. Het gezichtje is nu volledig gevormd en het eerste botweefsel en de ribben verschijnen. De foetus slikt vruchtwater in en scheidt dit als urine weer uit. Dit kan geen kwaad, vermits het vruchtwater telkens ververst wordt. Aan het einde van deze maand zal de baby zich goed bewegen, maar het kan nog een tijdje duren voor je dit voelt.

Wat gebeurt er met de mama?

Veel toekomstige moeders gaan zich na deze maand beter voelen. De ergste misselijkheid is voorbij en je energie komt stilaan terug. Nu de baby zo snel groeit, kan het ook zijn dat je zelf al wat zwaarder begint te worden. De schommelingen in je hormoonhuishouding worden kleiner. Hierdoor zullen je stemmingen minder vlug wisselen en zal je minder snel emotioneel van streek zijn. Mocht je je zorgen maken over de zwangerschap, dan zal je je vanaf nu waarschijnlijk geruster voelen, omdat het risico op een miskraam nu aanzienlijk afneemt.

Maand 4-6

Vierde maand

Wat gebeurt er met de baby?
Je kindje ontwikkelt nu zijn tastzin. Ook de smaakorganen beginnen vanaf deze maand te functioneren. Je baby kan zelfs de smaak van vruchtwater al herkennen! Ook de handjes zijn nu volledig gevormd. Het hoofdje is nog groot in verhouding tot de rest van het lichaam. Naar het einde van deze maand toe beginnen de bewegingen krachtiger te worden, maar de vorming van het bottenstelsel is nog niet af.
Wat gebeurt er met de mama?
Je vertoont nu vaak ook al uiterlijk tekenen van je zwangerschap. Misschien zie je je buikje al boller worden, hoewel je waarschijnlijk nog niet veel aangekomen bent. Vanaf deze maand voelen de meeste vrouwen zich terug fit en energiek. De meeste zwangerschapskwaaltjes beginnen te verdwijnen. Je tepels worden groter en donkerder. De aders in je borsten worden meestal ook duidelijker zichtbaar. Onder je navel kan een donkere lijn ontstaan, de linea negra, die na de bevalling weer zal verdwijnen.

Vijfde maand

Wat gebeurt er met de baby?
De baby heeft nog altijd geen vetlaag en hierdoor is de huid nog rimpelig. Op het hoofdje groeit nu meer haar en er is ook een fijne haargroei over het hele lichaampje van de baby. De vingertoppen hebben reeds unieke vingerafdrukken. De baby meet ongeveer 20 cm en weegt ongeveer 600g. 
Wat gebeurt er met de mama?
Als je je baby nog niet hebt voelen bewegen, zal je daar nu écht niet lang meer op moeten wachten. Het is een overweldigend gevoel om dat prille leven in jouw buik nu écht te voelen. Voor velen wordt de zwangerschap nu concreet. Wanneer je je kindje voor het eerst voelt is sterk verschillend van vrouw tot vrouw. Maak je dus niet te snel ongerust!
Ook je buik neemt nu toe in omvang. Je kan last krijgen van kleine kwaaltjes, zoals verstopping of brandend maagzuur. Door een actievere hypofyse kan het ook zijn dat je meer dan normaal gaat transpireren. Je ademhaling wordt dieper en bij inspanningen kan je kortademig worden.
Rond deze tijd wordt er ook een tweede echografie uitgevoerd. Op dit moment is het kindje al vrij groot waardoor je maar een gedeelte van zijn lichaam zal kunnen zien. Misschien kom je ook wel te weten wat het geslacht van de baby is.

Zesde maand

Wat gebeurt er met de baby?
Je baby wordt groter en sterker en zijn bewegingen worden dan ook ingewikkelder. Hij is nog steeds rood en mager, maar hij zal spoedig beginnen toenemen in gewicht. De verhoudingen beginnen ook wat meer te lijken op die van een pasgeboren baby, d.w.z. dat het lijfje groter wordt in verhouding tot het hoofdje. De geslachtsorganen zijn bij jongens en bij meisjes nu volledig verschillend. Vanaf deze maand reageert de baby ook op geluiden. Zo kan hij schrikken van een fel geluid of meebewegen met een concert.
Wat gebeurt er met de mama?

De bewegingen van de foetus worden sterker en hij beweegt zich nu zo vaak dat je waarschijnlijk elke dag wel wat voelt.
Je bent al enkele kilo’s aangekomen. Waarschijnlijk voel je je ook sneller hongerig, je hoeft echter niet voor 2 te eten. Wel twee keer zo gezond!
Je baby groeit nu ook erg snel. Hierdoor wordt alles in je buikholte wat opzij geduwd. Je kan pijn krijgen in je ribben, die omhoog en naar buiten worden geduwd. Ook je maag kan je terug wat last bezorgen omdat je baby erop begint te drukken.

Maand 7-9

Zevende maand 

Wat gebeurt er met de baby?
De grootste verandering deze maand is de spectaculaire groei van de hersenen. Naast groeien worden ze ook complexer, waardoor je baby steeds ingewikkeldere bewegingen kan maken en dingen leert. Zijn ademhalingsbewegingen zijn steeds minder ongecontroleerd. Maag en ingewanden functioneren volledig, net zoals oogjes (de oogleden komen los van elkaar) en oortjes. Het kan dus écht dat je baby opschrikt van een fel geluid of rustig wordt van een mooi muziekje…
Vanaf nu krijgt je baby een onderhuids vetlaagje.
Op het einde van de zevende maand is je kindje zo gegroeid dat het moeilijker wordt om een koprol te maken. Zijn plaats in je baarmoeder wordt steeds kleiner.
Wat gebeurt er met de mama?
Het lijkt wel alsof alles in je lichaam aan een versneld tempo gaat: je bloed stroomt sneller, je hart klopt vlugger en al je organen werken aan een sneltempo.
Het kan dus zijn dat je je al wat sneller moe begint te voelen. Veel ijzerrijke voeding eten kan dan helpen.
Het colostrum, de eerste moedermelk, zal zich waarschijnlijk gevormd hebben. Dit merken sommige vrouwen doordat er een gelige vloeistof uit de tepels komt.
Slapen zal ook niet altijd makkelijk zijn door je toegenomen gewicht. Een zwangerschapskussen kan je hierbij wat steun geven. Probeer ’s avonds ook niet meer té veel te drinken, want je moet sowieso al wat vaker plassen omdat de baby tegen je blaas drukt.

Achtste maand

Wat gebeurt er met de baby?
In de 34ste week is je baby perfect gevormd. Al zijn verhoudingen zijn in orde, hij moet nu enkel nog wat groeien en wat gewicht bijwinnen. Ook de longen moeten nog rijpen. De meeste rimpeltjes in het gezichtje zijn nu verdwenen en je baby kan al veel haartjes op zijn hoofd hebben. Aan het einde van deze maand meet je kindje ongeveer 40 cm, van kruin tot stuitje en weegt het ongeveer 2,5 kilo. De huid is bedekt met een laagje huidsmeer en afgeschilferde huidcellen. Dit is ook de periode waarin de meeste baby’s zich in de goede positie bevinden, met het hoofd naar beneden voor de geboorte. Als je baby nog niet gedraaid is, dan heeft hij hier nog tijd voor. Bij een volgende afspraak met je arts, wordt dit verder opgevolgd. 
Wat gebeurt er met de mama?
Vele toekomstige moeders beginnen zich nu echt zwaar te voelen. Sommigen krijgen veel last van het gewicht dat ze dagelijks meezeulen.
 Je bekken wordt soepeler, wat ook een lastig of pijnlijk gevoel kan geven. Probeer daarom dagelijks een extra portie calcium (melkproducten, gepasteuriseerde kazen) in te nemen.
Je baarmoeder begint zich alvast voor te bereiden op de bevalling met zogenaamde ‘voorweeën of oefenweeën’. Sommigen merken hier niks van, anderen vinden het een onaangenaam gevoel. Er is pas een reden om je dokter te raadplegen wanneer deze oefenweeën echt pijnlijk worden en regelmatig komen. Je baby wordt steeds groter. Je baarmoeder vult bijna je hele buikholte, wat een drukkend gevoel op je ribben kan geven.
De tijd is aangebroken om een laatste echografie te laten uitvoeren. Zo kan de arts informatie verzamelen om de bevalling goed te laten verlopen.

Negende maand

Wat gebeurt er met de baby?
Vlak voor de bevalling is je baby zo gegroeid dat hij maar nauwelijks meer in de baarmoeder past en zich helemaal moet oprollen. Alle organen, inclusief de longen, zijn nu volledig ontwikkeld.
De fijne haartjes die tot nu toe zijn lichaam bedekten, zullen nu grotendeels verdwijnen. Hoewel zijn bewegingen veel minder zijn dan daarvoor, moet je hem nog steeds blijven voelen. 
Wat gebeurt er met de mama?
Meestal gebeurt het indalen van een eerste baby in het kleine bekken rond de 36 weken, maar dit kan ook nog later gebeuren. Je extra gewicht kan nu écht zwaar om dragen zijn. Vele mama’s proberen dit onbewust dan ook te compenseren door wat achterover te hellen. Je evenwicht wordt hierdoor wat verstoord, zodat je extra moet opletten voor valpartijen!
Goed uitrusten voor de bevalling is nu belangrijk, hoewel het moeilijk kan worden om een aangename houding te vinden. Best lig je met je voeten omhoog. In dit opzicht is het ook belangrijk om niet te veel toe te geven aan de zogenaamde ‘nesteldrang’ om je hele huis een grondige poetsbeurt te geven.
Op deze website vind je verschillende videofragmenten en foto’s die de ontwikkeling van je baby illustreren.

Infosessies voor zwangere vrouwen

Gratis infosessie waar je alles komt te weten in verband met zwangerschapsrust, geboortegeschenken, kraamzorg,...

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering