Zwanger na vruchtbaarheidsbehandeling

Als je zwanger bent na een vruchtbaarheidsbehandeling, heb je al een heel emotionele periode achter de rug. Vruchtbaarheidsonderzoeken en
-behandelingen, afwachten, niet zwanger, een nieuwe poging …  Het heeft heel wat (emotionele) energie gevraagd. Maar nu is het dan zover. Je bent zwanger.

Vreugde en angst

Als je net gehoord hebt dat je zwanger bent, kan je het misschien nog niet geloven. Je had je al voorbereid op negatief nieuws, maar dat bleek niet nodig. Of je had het al gevoeld aan je lichaam en het controlebezoek bij je dokter of de zwangerschapstest bevestigen je vermoeden.

De kans dat het nieuws van je zwangerschap maar traag doordringt en met heel wat onzekerheid gepaard gaat is groter dan wanneer je op een spontane manier zwanger bent geworden. Je hebt de voorbije maanden en jaren in onzekerheid geleefd. Je geduld is zwaar op de proef gesteld geweest en je hebt al veel dokters gezien. Meerdere keren zullen er momenten van twijfel en verwarring geweest zijn. Dat het nu echt zover is, dat de kans dat je ouder wordt nu heel dichtbij is, kan gemengde gevoelens met zich meebrengen. Langs de ene kant ben je blij, maar langs de andere kant ook bang. Bang om de baby te verliezen. Dat maakt het moeilijker om deze periode onbezonnen te beleven en ten volle van je zwangerschap te genieten. Probeer te zoeken naar een manier om je angst los te laten. Angst op zich is normaal, zeker als je zo naar je zwangerschap hebt uitgekeken. Een deel van je angst mag je ook houden, want dit is nu eenmaal eigen aan (toekomstige) ouders. Je bent verantwoordelijk voor het ongeboren leven dat je draagt. Een gezonde dosis angst helpt ons om verantwoordelijke beslissingen te nemen. Zoek dus naar een manier om je angst te laten evolueren naar die ‘gezonde dosis’. Dit wil zeggen een angst die je niet tegenhoudt om te genieten, maar die je wel laat nadenken over wat je meemaakt.

Complicaties

Een zwangerschap verloopt niet altijd probleemloos, dit staat los van een vruchtbaarheidsbehandeling. Iedere zwangere vrouw kan tijdens haar zwangerschap last krijgen van kwaaltjes en complicaties. Als je zwanger bent na een vruchtbaarheidsbehandeling kan het zijn dat je meer bezig bent met mogelijke complicaties. Vaak blijkt dit onterecht te zijn.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wel dat sommige vruchtbaarheidsbehandelingen een licht verhoogde kans op een miskraam en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geven. Aangezien dit informatie is die samenhangt met jouw medische situatie en behandeling, raden we je aan dit op te nemen met je arts. Hij is de enige persoon die de juiste informatie voor jou specifieke situatie kan geven.

Verloop zwangerschap

Net als bij een natuurlijke bevruchting, wordt de baby die je draagt maand na maand groter. Deze ontwikkeling verloopt bij jou niet anders dan bij elke andere zwangere vrouw. Je kan dus zonder extra bedenkingen lezen over de ontwikkeling van je baby maand na maand. De kwaaltjes, de bevalling, na de bevalling, al deze dingen zijn nu ook voor jou van toepassing. Het verlangen naar zwanger worden, mag maand na maand plaats maken voor het verlangen naar een baby. Lees hier meer over hoe je zwangerschap vordert van maand tot maand.

Bijzondere situaties

Ben je ouder dan 35 jaar of ben je zwanger van een meerling, dan houdt je zwangerschap specifieke risico’s in. Dit is ongeacht of je zwanger bent geworden via een vruchtbaarheidsbehandeling of niet. Het is dan ook belangrijk om deze specifieke situatie met je arts te bespreken. Zo kan je tijdig reageren als er zich iets speciaal voordoet.

Meer dan verwacht

Als je zwanger bent na een vruchtbaarheidsbehandeling is de kans op een meerling groter dan bij een natuurlijke bevruchting. Bij drie of meer levensvatbare foetussen is de kans op vroeggeboorte groot als je alle foetussen zou blijven dragen. Om de kans te vergroten dat je gezonde baby’s op de wereld zet, passen sommige artsen multifoetale zwangerschapsreductie toe. Hierbij wordt het aantal foetussen verminderd, bijvoorbeeld van vier naar twee foetussen. Een multifoetale zwangerschapsreductie wordt gedaan op het einde van het eerste trimester.

Als een van de foetussen een ernstige afwijking heeft, kan overgegaan worden tot selectieve reductie. Dit kan echter alleen als de foetussen een eigen placenta hebben. Het medicijn dat gebruikt wordt mag namelijk niet van de ene foetus naar de andere gaan.

Een reductiebehandeling is een ingreep die in een gespecialiseerd centrum en door een ervaren arts wordt uitgevoerd. Naast het medische aspect is het belangrijk om ook tijdens deze stap van je kinderwens stil te staan bij de gevoelens die hiermee gepaard gaan. Laat je voldoende informeren over alle mogelijkheden zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen.

 

Infosessies voor zwangere vrouwen

Gratis infosessie waar je alles komt te weten in verband met zwangerschapsrust, geboortegeschenken, kraamzorg,...

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering