Opvolging van je baby

Na de geboorte laat je de ontwikkeling van je kindje best van dichtbij opvolgen. Dit kan gratis in een consultatiebureau in je buurt. Maar ook bij de huisarts en kinderarts kan je steeds terecht met je vragen.

Consultatiebureau

Kort na de bevalling neemt de regioverpleegkundige van Kind en Gezin contact met je op om een afspraak te maken. Op deze eerste afspraak geeft zij je een overzicht van de consultatiebureaus in je buurt waaruit je vrij kan kiezen.

Elke ouder met een kindje jonger dan 3 jaar kan in een consultatiebureau terecht voor een gratis preventief onderzoek. Elk kind heeft recht op 10 consulten (na afspraak). Wegen en meten kan in vele consultatiebureaus zonder afspraak.

Het team in een consultatiebureau bestaat uit een arts, een verpleegkundige en een vrijwilliger. Samen met jou volgen zij de evolutie van je jonge kind op de voet en dienen ze de nodige vaccinaties toe. De ontwikkeling van je kind wordt er op de voet gevolgd en je kan er terecht voor informatie rond (borst)voeding, opvoeding, verzorging, ouderschap, ...

Ons ziekenfonds heeft verschillende consultatiebureaus in eigen beheer. De consultaties worden samen met Kind en Gezin georganiseerd.

Is je kindje ziek? Ga dan niet naar het consultatiebureau, maar naar je huisarts of kinderarts.

Huisarts en kinderarts

De huisarts is het aanspreekpunt voor problemen met de gezondheid van zowel kinderen als volwassenen. Een pediater is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van kinderen.

Ongeveer 10 dagen na je bevalling wordt geadviseerd om je baby te laten nakijken door een kinderarts. De arts doet een lichamelijke controle en test de reflexen van je baby.

Voor de verdere opvolging van je baby is het niet altijd noodzakelijk een kinderarts te raadplegen. De consultatiebureauarts of de huisarts zal je op het juiste moment doorverwijzen naar een specialist.

Op www.zorgzoeker.be vind je in de databank een overzicht van alle huis- en kinderartsen.

Infosessies voor zwangere vrouwen

Gratis infosessie waar je alles komt te weten in verband met zwangerschapsrust, geboortegeschenken, kraamzorg,...

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering