Ondersteuning nodig?

Na je bevalling zijn er verschillende diensten waar je gebruik kan van maken zodat jij en je partner tijd hebben om je baby te leren kennen zonder je zorgen te maken over het huishouden.

Kraamhulp

De kraamverzorgende ondersteunt moeder en kind tijdens de eerste dagen na de bevalling. Ze helpt je bij de verzorging van je baby maar heeft ook aandacht voor jouw verzorging. Ze geeft je advies over (borst)voeding en babyverzorging.

De kraamverzorgende kan je ook helpen bij de dagelijkse normale huishoudelijke taken zoals:

  • boodschappen doen

  • koken

  • wassen en strijken

  • bedden opmaken

  • opruimen

  • afstoffen

De kostprijs van kraamhulp wordt berekend op basis van het gezinsinkomen en het aantal personen ten laste. Informeer bij jouw ziekenfonds of hospitalisatieverzekering, soms voorzien zij een tegemoetkoming!

Je vraagt best al rond je 6de maand zwangerschap kraamhulp aan. Bekijk hier ons aanbod in jouw regio.

Vroedvrouw aan huis

Een (zelfstandige) vroedvrouw kan jou en je baby thuis verder ondersteunen na de bevalling. Veel ziekenhuizen hebben de ligduur na een bevalling ingekort en dan is extra ondersteuning thuis soms nodig. Een vroedvrouw kan dan thuis de nodige zorgen bieden. Je leest er meer over op www.vroedvrouwen.be .  

Hulp bij  borstvoeding

Je kan bij een vroedvrouw terecht voor hulp en ondersteunen bij borstvoeding. Daarnaast zijn er ook borstvoedingsorganisaties die tal van informatie ter beschikking stellen:

- www.borstvoedingvzw.be

- Vereniging Begeleiding en Bevordering van Borstvoeding www.vbbb.be

- La Leche League www.lalecheleague.be

Poetshulp via dienstencheques

Voor huishoudelijke taken zoals strijken en het poetsen van de woning kan je beroep doen op een poetshulp. Deze kan je betalen met dienstencheques. Bekijk hier ons aanbod in jouw regio.

Drieling of tweede tweeling

Ben je bevallen van een drieling of een tweede tweeling die niet meer dan 18 maanden van elkaar verschilt, dan kan je genieten van de speciale regeling voor meerlingenhulp. Je betaalt voor deze hulp een bijdrage op basis van het inkomen, voor gezinnen met een drieling is een speciale bijdrageregeling om de hulp betaalbaar te houden. 

Meer info: http://www.zorg-en-gezondheid.be/meerlingenhulp/

Thuiszorg

Met meer dan 4500 medewerkers biedt ons ziekenfonds een sterke thuiszorgservice aan. Je kan op ons rekenen voor kraamhulp, poetshulp, gezinszorg en zoveel meer. Wil je graag kraamhulp of poetshulp aanvragen? Onze medewerkers staan 24 uur op 24 uur klaar om je aanvraag in orde te brengen.

Bekijk het volledig thuiszorgaanbod.

Infosessies voor zwangere vrouwen

Gratis infosessie waar je alles komt te weten in verband met zwangerschapsrust, geboortegeschenken, kraamzorg,...

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering