Zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid is een vaak voorkomend verschijnsel tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap. De misselijkheid wordt mogelijk veroorzaakt door de verandering in de hormoonhuishouding en kan verergerd worden door bepaalde stressfactoren. Vrouwen die zwanger zijn van een meerling kunnen meer last hebben van misselijkheid en braken.

De ‘gewone’ zwangerschapsmisselijkheid is vaak voorkomend en niet zo erg. Ze kan zich beperken tot de ochtend, maar kan ook ’s avonds voorkomen of afwisselend doorheen de dag.  

Tips om het misselijk gevoel te minderen of te vermijden

  • Probeer na te gaan welke prikkels of voedingsmiddelen misselijkheid bij jou opwekken of versterken. Vermijd deze.

  • Neem je tijd om rustig op te staan. Vermijd ook tijdens de dag stress en drukte en maak tijd om elke dag een kleine wandeling in de buitenlucht te maken.

  • Verlucht je huis zo veel mogelijk waarbij je vooral luchtjes uit de keuken probeert te verminderen. Vermijd prikkelende geuren zoals tabaksrook, koffie en sterke kruiden.

  • Probeer (lange) autoritten te vermijden.

  • Ben je de hele dag misselijk? Eet dan vaker en kies voor kleinere maaltijden. Vermijd vette en sterk gekruide maaltijden. Drink voldoende water (minstens 2 liter per dag).

Braak je meer dan 3 keer per dag? Raadpleeg dan je huisarts of vroedvrouw. Neem nooit geneesmiddelen op eigen initiatief. Veel geneesmiddelen hebben namelijk een invloed op je ongeboren baby.

Overmatig zwangerschapsbraken

Wanneer het braken leidt tot uitdroging, gewichtsverlies, moeite met dagelijkse activiteiten, ... kan er sprake zijn van ‘hyperemesis gravidarum’ ofwel overmatig zwangerschapsbraken. Je moet dan opgenomen worden in het ziekenhuis voor verder onderzoek, rehydratatie (vocht via een infuus) en de toediening van anti-emetica (middelen tegen het braken). Jammer genoeg is er weinig bekend over de oorzaak van de ziekte.

Maagdarmontsteking

Soms kan de misselijkheid uitgelokt worden door een maagdarmontsteking (gastroenteritis), appendicitis, ... . Als je last hebt van begeleidende klachten zoals koorts, algemeen onwel zijn, blijvende misselijkheid, verandering van je stoelgangpatroon, pijn bij het plassen, ... Contacteer dan je huisarts. Niet alles heeft te maken met je zwangerschap.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering