Zwangerschapskwaaltjes

Meestal zijn zwangerschapskwaaltjes op te lossen of van korte duur. Helaas zijn er ook moeders voor wie de zwangerschap geen roze wolk is.

Aambeien

Aambeien zijn spataders aan het uiteinde van de darm door verstopping en/of druk. Omdat je darmen tijdens je zwangerschap wat trager werken, komt verstopping (constipatie) vaker voor. Constipatie is de belangrijkste oorzaak van aambeien, maar ook het groter en zwaarder worden van de baarmoeder. De gezwollen aders in je aars bezorgen je last van bloedverlies en pijn bij de ontlasting. Om aambeien te voorkomen moet je zorgen voor een vlotte darmtransit door voldoende te drinken en vezelrijke producten te eten. Ook voldoende bewegen, een regelmatige leefstijl en goede hygiëne kunnen helpen. Neem zeker geen laxeermiddelen zonder het advies van je arts.

Bloedarmoede

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap komt meestal voor door een tekort aan ijzer of foliumzuur. Hierdoor voel je je slap, duizelig en kan je hartkloppingen hebben. De diagnose wordt gesteld via een bloedonderzoek. In de meeste gevallen kunnen een vitaminesupplement en een dieet rijk aan ijzer en foliumzuur soelaas brengen. Vrouwen die zwanger zijn van een meerling hebben meer kans op bloedarmoede.

Brandend maagzuur

Vaak ontstaat brandend maagzuur door hormonale veranderingen die zorgen voor een minder goede werking van de onderste sluitspier van de slokdarm. Naar het einde van de zwangerschap toe drukt de baarmoeder ook tegen de maag. Hierdoor kan je een branderig gevoel en zure oprispingen krijgen. Het is vooral belangrijk om de hoeveelheid voeding in 1 keer te beperken. Brandend maagzuur gaat hand in hand met bepaalde producten.

  • Eet rustig, kauw goed en neem kleine porties.

  • Eet liever meerdere kleine porties in plaats van 1 grote portie.

  • Vermijd koffie, koolzuurhoudende dranken en fruitsap.

  • Vermijd sterke kruiden, zure voeding en vetrijk eten.

  • Vermijd inspanningen tijdens of na de maaltijden.

  • Blijf na de maaltijd rechtop zitten en slaap indien nodig met het bovenlichaam iets hoger.

Carpale tunnel syndroom

Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen zorgen voor meer vocht in het bindweefsel van de pols. De middelste zenuw in de pols kan gekneld raken en hierdoor ontstaat een pijnlijk en tintelend gevoel in de vingers en de pols. De pijn kan uitstralen naar de arm, elleboog en schouder. Omdat de klachten na de zwangerschap over het algemeen vanzelf verdwijnen wordt er meestal geen behandeling gestart, al kan een nachtspalk wel helpen.

Harde buiken

Harde buiken kunnen al vrij vroeg (vanaf de 20ste week) in de zwangerschap de kop opsteken en zijn eigenlijk onschuldige samentrekkingen van de baarmoeder. Op die manier bereidt deze zich voor op het echte werk. Zolang deze harde buiken geen pijn doen hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer ze zich voordoen na een inspanning is dit wel een teken om het wat rustiger aan te doen.

Urineverlies

Ongewild urineverlies komt vaak voor omdat de sluitspier en de bekkenbodemspieren onder invloed van het zwangerschapshormoon verslappen. Daarbij komt nog tegen het einde van de zwangerschap de druk van je baarmoeder op je blaas. Door tillen, hoesten, niezen of een plotse lachbui kan er urine weglekken. Ook na de zwangerschap kunnen er nog een tijdje klachten aanwezig zijn van ongewild urineverlies. Het is belangrijk om pre- en postnatale oefeningen te doen om je bekkembodemspieren in vorm te houden. Je kan hiervoor terecht bij je kinesist.  

Neusbloedingen

Neusbloedingen zijn een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap en kunnen al heel vroeg verschijnen. Bij sommige vrouwen is het zelfs één van de eerste zwangerschapssymptomen. Er zijn twee redenen waarom zwangeren meer last hebben van neusbloedingen. Ten eerste zorgt de verhoogde concentratie progesteron voor het dunner en slapper worden van de bloedvaten. Daarnaast heb je tijdens je zwangerschap ook meer bloed in je lichaam.

Oedeem of vochtophoping

Omdat je baarmoeder op de bloedvaten drukt die instaan voor het transport van bloed van de onderste ledematen naar het hart, kunnen je ledematen opzwellen door vocht in de weefsels. Vooral ‘s avonds en bij drukkend weer hebben veel zwangere vrouwen hier last van. Vermijd het om lang recht te staan en rust met je benen iets hoger dan je lichaam. Vermeld dit wel bij je volgende bezoek aan de arts.

Rusteloze benen

Naarmate de zwangerschap vordert neemt de kans toe dat je last kan krijgen van rusteloze benen (restless legs). Je hebt een irritant of branderig of kruipend gevoel, meestal in de kuiten, vooral ’s avonds en ’s nachts als je in rust bent. Je voelt een drang om te bewegen en dit helpt meestal om de klachten te verminderen. Vermijd cafeïnehoudende producten en alcohol. Soms ligt een ijzer- of vitaminetekort aan de basis, dit kan je bij je arts laten controleren.

Slaapproblemen

Vooral tijdens de laatste maanden kunnen vele zwangere vrouwen moeilijk slapen. Ze kunnen moeilijk een goede slaaphouding vinden, ze hebben last van allerlei pijntjes en bovendien is de baby net ’s nachts actief. Probeer af en toe wat slaap in te halen overdag: een middagdutje of eens wat vroeger in bed kunnen wonderen doen.

Vaker plassen

Omdat je baarmoeder op je blaas drukt is het heel normaal dat je vaker moet plassen. Vooral de eerste maanden en aan het einde van de zwangerschap kunnen zwangere vrouwen hier last van hebben. Wanneer je ook pijn ervaart tijdens het plassen, meld dit dan aan je arts. Dit kan namelijk wijzen op een blaasontsteking.

Verstopping

Omdat je darmen tijdens de zwangerschap trager werken kan je last krijgen van obstipatie of verstopping. Dit kan ook het krijgen van aambeien in de hand werken. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende (1,5l) drinkt, voldoende fruit en vezelrijke producten eet en voldoende beweegt. 

Neem steeds rustig de tijd om naar het toilet te gaan. Neem in elk geval geen laxeermiddelen zonder het advies van je arts.

Witverlies

Omdat de vagina zich voorbereid op de nakende bevalling is het normaal wanneer je meer last hebt van witverlies. Wanneer deze vaginale afscheiding kleur- en geurloos is moet je je geen zorgen maken. Is dit wel het geval dan kan er een ontsteking zijn. Raadpleeg in dat geval je arts.

Wat je intieme hygiëne betreft kan je beter matig zijn met het gebruik van zeep, spoelen met overvloedig water is doorgaans voldoende.

Zwangerschapsmasker

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap bruine vlekjes in het gezicht, melasma of zwangerschapsmasker genoemd. De precieze oorzaak van melasma is nog niet gekend, wel is geweten dat er sprake is van een overgevoelig pigmentsysteem. Melasma kunnen uitgelokt worden door blootstelling aan zonlicht. Daarom wordt aangeraden om het gezicht en de nek regelmatig in te smeren met een zonnecrème factor 50+ of een sunblock. Omdat de kans bestaat dat de vlekken weer verdwijnen na de bevalling, worden de vlekken niet behandeld.

 

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering