Striemen en spataders

Wanneer je een beginnend buikje krijgt, duiken er soms vervelende striemen op. Ook je benen beginnen zwaarder aan te voelen. Het zijn vaak voorkomende klachten, die weliswaar niet prettig, maar meestal onschadelijk zijn.

Striemen

Striemen, ook wel striae genoemd, ontstaan doordat het onderhuidse bindweefsel scheurt. Dit gebeurt doordat je huid in een te korte tijd te veel oprekt. Ze komen voor bij 90% van de zwangere vrouwen op de buik en de borsten. Ze ogen als paarsrode of donkere strepen op de huid. Striemen verdwijnen nooit, maar met de tijd worden ze witter, waardoor ze minder zichtbaar zijn. Striemen zijn medisch gezien geen groot probleem. Striemen zijn vooral een esthetisch probleem. Er is helaas geen enkele behandeling om striemen te voorkomen of te behandelen. Je kan je huid verzorgen door middel van een olie of hydraterende crème. Er bestaan echter geen wondermiddelen tegen striemen.

Spataders en zware benen

Spataders worden ook varices genoemd en zien er uit als blauwe, kronkelende verdikkingen op je been, vaak achteraan. Tijdens een zwangerschap wordt de wand van je bloedvaten slapper. Daarnaast is er meer druk op de aders van je benen waardoor er spataders kunnen ontstaan.

Meestal ontstaan spataders al in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Het is belangrijk om op tijd de juiste maatregelen te nemen.

  • Zet je beenspieren in beweging door te fietsen of een flinke wandeling. Je bloed wordt zo beter naar je hart terug gestuwd.

  • Vermijd grote hitte.

  • Vermijd het dragen van zware lasten.

  • Draag liefst schoenen die niet knellen en een kleine hak hebben.

  • Blijf niet te lang in dezelfde houding staan of zitten: loop regelmatig wat rond.

  • Kruis ook je benen niet over elkaar bij het zitten.

  • 's Nachts ga je best op je zij liggen, zeker als je zwangerschap al gevorderd is. Je kan eventueel het voeteinde van je bed wat verhogen.

Raadpleeg een deskundige bij problemen

Als je tijdens je zwangerschap grote problemen ervaart met spataders bespreek je dit best met je arts. Er bestaan aangepaste kousen voor spataders. Deze kousen, steunkousen of variceskousen, kan je verkrijgen bij de bandagist. Let er op dat ze je kuiten niet afknellen. Kies kousen die tot aan je bovenbeen komen, aangezien kuitkousen vaak afknellen onder de knie. Je trekt je kousen best 's ochtends aan als je nog in bed ligt, en je doet ze 's avonds uit op het moment dat je gaat slapen. Vraag eventueel hulp bij het aan- en uittrekken als je buik te veel in de weg komt te zitten.

Als je veel last hebt van spataders neem je na je bevalling best contact op met een vaatchirurg. Hij of zij zal je dan onderzoeken en met behulp van een echografie nagaan of je je spataders moet laten opereren. Voor sommige dames is het eerder een cosmetisch probleem, maar uitgesproken spataders kunnen ook zorgen voor pijn en huidproblemen.

 

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering