Voedselintolerantie

Van brood, melk of andere gezonde voedingsmiddelen kan je letterlijk ziek worden. Tenminste, als je een van die mensen bent die dat voedingsmiddel niet verdraagt. Je kan daardoor last hebben van een slechte vertering, maar net zo goed ben je alleen maar erg moe. Zo een voedselintolerantie laat zich dus niet altijd gemakkelijk ontdekken. Daardoor leven heel wat mensen ermee zonder het zelf te weten. In sommige gevallen kan dat ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Weet je eenmaal waar je intolerant voor bent, dan mag je dat voedingsmiddel niet meer eten. Daardoor knap je weer helemaal op, maar soms betekent het ook dat je je dieet levenslang moet volhouden.

Intolerantie of allergie?

​De woorden voedselintolerantie en voedselallergie worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende dingen. 

  • Allergie
    Het afweersysteem van je lichaam reageert overdreven en meestal erg snel op een onschadelijke stof uit je omgeving. Je kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor huisstofmijt, katten of stuifmeel. Ook voedingsmiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken. Bijvoorbeeld pinda’s, schaaldieren, ei of melk.
  • Intolerantie
    Je kan een bepaald voedingsmiddel of een bouwstof ervan niet goed of helemaal niet verdragen of verteren. Het afweersysteem doet daar niet rechtstreeks in mee.

Types glutenintolerantie

​Glutenintolerantie betekent dat je geen gluten verdraagt. Gluten zijn eiwitten. Ze zijn een bouwstof van de graansoorten tarwe, gerst en rogge, net als van de oude tarwerassen spelt en kamut. Gluten maken deeg elastisch en brood luchtig, maar ze zijn nogal moeilijk te verteren. De term glutenintolerantie wordt soms door elkaar gebruikt met coeliakie, glutenallergie of glutensensitiviteit. Ze betekenen echter niet helemaal hetzelfde. 

  • Coeliakie– spreek uit als seuliakie - is glutenintolerantie in de meest strikte betekenis van het woord. Dat is een chronische aandoening die je dunne darm en je hele gezondheid ernstig kan beschadigen. Coeliakie kan aangetoond worden met medische onderzoeken.
  • Glutensensitiviteit is een andere vorm van glutenintolerantie. Gluten veroorzaken bij jou wel degelijk darm- en andere problemen, maar medische onderzoeken kunnen geen coeliakie aantonen.
  • Glutenallergie betekent dat je allergisch bent voor gluten. Dat is zeldzaam. Dit wordt aangetoond met een allergietest.

Meer over

Verschenen op 10 september 2015 met medewerking van dr. Elisabeth De Greef, Staflid kindergastro-enterologie, UZ Brussel

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering