Knorrende maag

Gerommel in de maag is een normaal verschijnsel.

 

De hypothalamus, een gedeelte van de hersenen, is verantwoordelijk voor het hongergevoel. Wanneer er te weinig suiker in je bloed zit, is het tijd om iets te eten. Daarom stuurt de hypothalamus signalen naar je maag en darmen. De spieren ervan  gaan samentrekken en er worden verteringssappen afgescheiden. Ook denken aan eten, het ruiken of zien ervan stimuleert dat proces. Zo ontstaat het hongergevoel. 

Als je al een tijdje niets meer gegeten hebt, is je maag leeg. Dan hoor je de verteringssappen en lucht door je maag en darmen gaan als gevolg van die spiersamentrekkingen. Dat gebeurt ook als je maag vol zit, maar dan valt het gewoonweg veel minder op.

Wat doe je tegen een knorrende maag?

Het beste is een knorrende maag voorkomen. Dit kan je door regelmatig te eten en geen maaltijden over te slaan. Regelmatig betekent dagelijks ongeveer op hetzelfde tijdstip eten. Geen maaltijd overslaan houdt in dat je dagelijks een ontbijt neemt, een middagmaal en een avondmaal. Zorg dat de maaltijd voldoende trage suikers (zetmeel) en vezels bevat. Voorbeelden hiervan zijn volkoren brood, granen brood of ander donker brood, maar ook aardappelen, volkoren pasta, volkoren rijst,… Ook groenten bevatten veel vezels. Je kan bij de broodmaaltijd een extra portie rauwkost eten en bij de warme maaltijd zowel koude als warme groenten.  De 3 hoofdmaaltijden mogen aangevuld worden met 2 tot 3 gezonde tussendoortjes. Denk hierbij aan yoghurt, platte kaas, fruit,… Ook deze geven een vullend gevoel en fruit is daarnaast ook vezelrijk.

Heb je ondanks dit toch nog last van een knorrende maag, probeer dit dan gezond op te lossen. Een donkere boterham, een portie fruit met yoghurt/platte kaas, een kom dikke soep, rauwkost om te knabbelen (tomaat, wortel, komkommer,…), een granenkoek,…

Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van de knorrende maag. Indien je de oorzaak kent, kan je dit voorkomen. ​

Verschenen op 4 juli 2011 en herzien op 27 mei 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering