Confituur, basisrecept voor suikervrije confituur

Ingrediënten:

  • 1 zakje pectine (gewicht verschilt naargelang het merk)
  • 1 kg vers of diepgevroren fruit
  • energievrij zoetmiddel naar smaak 

 

Veel mensen vinden zelfgemaakte confituur lekkerder. Als je de confituur zelf maakt, kies je zelf hoeveel suiker je toevoegt. Je bereidt best een confituur met een lager caloriegehalte door minder suiker of een kunstmatige zoetstof toe te voegen. Aangezien suiker een bewaarmiddel is, is confituur zonder suiker minder lang houdbaar.

Kook het gewassen en in stukjes gesneden fruit min of meer gaar. Strooi er de pectine over. Laat daarna nog 1 minuut goed koken. Vergeet niet te roeren. Neem van het vuur. Breng op smaak met het zoetmiddel. Giet over in jampotten. Sluit onmiddellijk. Bewaar in de koelkast. Een geopende jampot is nog 1 week houdbaar.

Confituur kan je maken met allerlei fruitsoorten. Enkele ideetjes:

  • appel, peer, sinaasappel
  • aardbeien, stekelbessen, braambessen, frambozen, veenbessen, rode bessen, zwarte bessen, watermeloen
  • abrikozen, verse ananas, bosbessen, kaki, kersen, kiwi, mandarijn, meloen, papaja, perzik, pompelmoes, pruimen
  • mango, lychee, passievrucht, vijgen
  • banaan (niet aangeraden voor mensen met diabetes of mensen die willen vermageren)

 

Volgens de webdiëtiste is dit recept geschikt voor:

  • cholesterolverlagend dieet
  • vermageringsdieet
  • zoutarm dieet
  • vezelrijk dieet
  • diabetesdieet


Per 100 g (een portie op de boterham bedraagt ong. 30 g):

  • kcal: 65
  • g KH: 15,6
  • KH ruilwaarde: 1

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Contacteer ons

Well2DAY vzw

03 285 43 53