Ui

Uien hebben een sterke smaak en geur die vermindert door het klaarmaken. Ze hebben een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern. Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken, en bestaan in allerlei vormen en kleuren. De ui is net als de bloembol een bolgewas en is verwant aan de prei, bieslook en knoflook. Uien hebben een scherpe smaak en geur die onze ogen doet tranen. Om het tranen te voorkomen kan je uien in de koelkast bewaren of onder water schillen. Uien zijn niet alleen een groente, maar ook een smaakmaker, net als prei, wortel en selderieknol.

 

Voedingswaarde

Uien worden al jaren verbouwd voor hun medicinale eigenschappen. Ze zouden helpen bij een reeks van klachten (bloedarmoede, bronchitis, astma, urineweginfecties, reuma, jicht, …). Helaas blijkt uit onderzoek dat deze gezondheidsaspecten overschat worden.

Uien zijn caloriearm. Vooral lente-uien bevatten veel vitamine C.

Aankopen

Uien worden zowel los als in netjes verkocht. Bij aankoop moeten de uien droog zijn en stevig aanvoelen. Vermijd uien met groene uitlopers en zachte, vochtige of zwarte plekken.

Uien met groen loof aan moeten vers verwerkt worden.

Bewaren

Uien en sjalotten kan je het best bewaren op een koele, donkere en niet vochtige plaats.

Bereiden

Snij het gedeelte met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers.

Verschenen op 5 mei 2014 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering