Tofu

​Tofu en tahoe zijn twee benamingen voor hetzelfde product: een eiwitrijk alternatief voor vlees dat gemaakt wordt van sojabonen. Het lijkt wat op kaas, vandaar ook de benaming sojakaas.

 



Tofu is een zacht voedingsmiddel dat gemaakt wordt uit sojamelk, waaraan een stremsel wordt toegevoegd (calciumsulfaat). Tofu heeft een eerder neutrale smaak. Dit product neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over.

  

Voedingswaarde

Tofu is rijk aan B-vitaminen en calcium. Tofu bevat geen cholesterol, is vetarm en de soja-eiwitten verlagen de slechte cholesterol.
Vaste tofu is wel rijker aan proteïnen, vetten en calcium dan andere types van tofu.

Aankopen

Tofu is verkrijgbaar in de grootwarenhuizen, natuurwinkels of Aziatische winkels.

Bewaren

Eens je de verpakking geopend hebt, bewaar je de tofu best in water (volledig ondergedompeld) in de koelkast. Ververs dagelijks het water. Zo kan je de tofu enkele dagen bewaren.

Bereiden

Vaste tofu is stevig en kan je in blokjes versnijden en serveren in soep. Ook bakken in olie of grillen is mogelijk. Zachte tofu past beter in recepten waarbij de tofu gemixt wordt.

Recepten met tofu

Verschenen op 2 april 2013 en herzien op 13 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering