Rammenas


Rammenas of de zwarte radijs is een ronde of langwerpige wortel die sterker smaakt dan radijsjes. De oorsprong van de rammenas ligt in Azië. Er bestaan heel wat rammenasvariëteiten: ​

 

 

Zwarte rammenas of winterrammenas

  • ziet eruit als een zwarte wortel
  • ook te verkrijgen in ronde vorm
  • scherpe smaak

Rettich (witte zomerrammenas)

  • wortel van 20-30 cm
  • ook rode, roze en bruine variëteiten
  • pittige smaak

Daikon

  • witte, rechte wortels (30-50 cm)
  • milde smaak 

Ronde radijs

  • ronde, kleine knolletjes; rood of rood-wit
  • licht pittige smaak

Voedingswaarde

Rammenas bevat veel magnesium, kalium, calcium, ijzer en vitamine C.Eet er niet teveel van ineens, want een grote portie kan je maag prikkelen en irriteren.

Aankopen

Bij de aankoop van rammenas moet de wortel stevig zijn. Indien je rammenas koopt met lof, moet het lof een frisgroene kleur hebben.

Bewaren

De houdbaarheid van radijs varieert van 3 dagen (met blad) tot 1 week (zonder blad) en die van de witte rammenas van 4 dagen tot 2 weken (blad/zonder blad). Bewaar ze in de koelkast met uitzondering van de zwarte rammenas, die je beter op een koele plaats (12°C) bewaart.

Bereiding 

Rammenas wordt meestal geschild of geraspt, en hierdoor wordt ze ook wat milder van smaak. Je kan ze rauw eten in salades. Maar je kan ze ook meekoken in een stoofpotje en bakken in wat boter of olie.

 

 

Verschenen op 10 oktober 2013 en aangepast op 6 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering