Raap en vergeten groenten

​Raap, raapstelen, koolraap, koolrabi en warmoes zijn heerlijk in stoofpotjes of andere gerechten voor koude dagen. De voedingswaarde van deze vergeten groenten is bovendien echt gezond.

Raap

Raap

 
Knolraap, Meiraap, knol of raap is een oude, bijna vergeten groente. De raap behoort tot de koolfamilie. Hutsepot (een typisch winters stoofpotje) bevat soms nog eens die heerlijke groente. Ze is wit van kleur met een paarsachtige kop.
  

Voedingswaarde

Het is een caloriearme groente. Ze bevat een kleine hoeveelheid vitamine C.

Aankopen

Verkies rapen tussen de 8 en 10cm doorsnede en ze moeten ongeschonden zijn.

Bereiding

Borstel de rapen en schil ze. Het loof en de wortel kunnen eventueel ook gebruikt worden bij de bereiding.
Je kan rapen koken, stoven, frituren, rauw eten of in de soep doen. Enkele voorbeelden:
 
  • Soep maken, het beste is een gebonden soep. Kaas erover raspen of combineren met stukjes courgette.
  • Blokjes ervan snijden en in groentesoep doen.
  • Roerbakken met andere groenten zoals paprika, courgettes en ui.
  • In een stamppotje met aardappelen en raapstelen.
  • In stoofschotels met prei, rozemarijn en kaas.
  • Stoven in boter of olie met bieslook. Dit gecombineerd met een portie aardappelen en een stuk vlees.

Bewaren

Rapen kan je het best bewaren op een donkere, koele plaats.

Recept met raap

Raapstelen

​Raapstelen

Raapstelen zijn typische voorjaarsgroenten. Deze heldergroene groente wordt in de volksmond ook wel ‘keeltjes’ genoemd. Raapsteeltjes zijn langwerpige blaadjes op een knapperige steel. De groente heeft wel wat weg van jonge spinazie of rucola. Het is eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al geoogst wordt. Raapstelen zijn meestal te koop in bosjes. De smaak is licht pittig.

Voedingswaarde

Raapstelen zijn rijk vitamine C, bètacaroteen, calcium, kalium en ijzer.

Aankopen

Raapsteeltjes worden los of per bosje verkocht. Ze moeten frisgroen van kleur zijn en knapperig vers. Koop geen bosjes met donkergroene verlepte blaadjes.

Bewaren

Je kan raapsteeltjes maximaal 3 dagen goed houden in de koelkast. Liefst in een open plastic zak. Geblancheerde raapstelen zijn in en goed gesloten plastic bakje of zakje in de diepvries tot 12 maanden houdbaar.

Bereiding

Snij de worteltjes van de steeltjes en was de raapstelen in ruim koud water. Goed laten uitlekken voor je het verder verwerkt (tenzij je ze gaat koken). Wil je raapstelen koken, kook ze dan met aanhangend water, gooi na afloop de overgebleven kookvocht weg (voor de nitraten).
 
Enkele voorbeelden van hoe je raapstelen kan bereiden:
  • puur serveren, gekookt of gestoofd met een klontje boter
  • roerbakken, bijvoorbeeld samen met knoflook en rode ui
  • in een stamppot
  • in stukjes gesneden, gebakken met knoflook en gemengd met ricotta door de pasta
  • als salade, bijvoorbeeld met uitgebakken spekreepjes, geitenkaas en walnoten.

Koolraap

Koolraap

 
Koolraap is een dikke knol met een ruwe schil. De knol groeit in tegenstelling tot andere koolsoorten onder de grond. De groente komt uit België en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. De smaak heeft iets zoet.
 
 

Voedingswaarde

De koolraap bevat veel vitamine C, ijzer en vezels.

Aankopen

Koolraap moet hard en droog zijn en de knol mag geen beschadigde plekken hebben.

Bewaren

Op een koele plaats is koolraap enkele weken (tot zelfs een maand) houdbaar. Versneden knollen verpakt in vershoudfolie zijn nog enkele dagen in de koelkast houdbaar. Geblancheerde koolraap kan je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Bereiding

  • Haal eerst een dikke plak van de bovenkant af (dit gedeelte is meestal houtig).
  • Snijd dan de rest van de koolraap in dikke plakken en verwijder de schil.
  • Snijd de groente in repen of blokjes.
  • Stoven met een klontje boter (± 20 minuten).

Koolrabi

Koolrabi

Deze bolvormige groente met paarse of groene schil met littekens op de plaats waar de bladeren zij afgesneden, is niet een van de mooiste van moeder natuur. Hij heeft een pittige, peperige smaak die wat op koolraap lijkt en kan op dezelfde manier verwerkt worden.
 

Voedingswaarde

Koolrabi heeft een laag caloriegehalte, is rijk aan vitamine C en vezels en is bovendien een bron van kalium.

Aankopen

Koop kleine exemplaren met een gladde schil.  

Bewaren  

Koolrabi is in een plastic zak met gaten maximaal 2 weken in de koelkast houdbaar. 

Bereiden 

De schil met een scherp mesje maar geen dunschiller verwijderen. Het vruchtvlees verkleurt snel en moet direct in een kom water met citroensap worden gelegd. De stukken echter niet te lang in het water laten liggen. Rauwe koolrabi kan in kleine hoeveelheden aan salades toegevoegd worden. De groente kan ook gestoomd of gekookt worden, zowel op fornuis als in de magnetron.

Recept met koolrabi

Warmoes

​Warmoes



 
Warmoes is een ouderwetse bladgroente, ook gekend onder de naam snijbiet. De smaak is mild en zeker het uitproberen waard.
 
 
 
 

Voedingswaarde

Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie, maar veel meer is dat wel niet: 4mg ijzer per 100 gram tegenover 3. Wel is de groente rijk aan vitamine C (37 mg) en calcium (87 mg).

Aankopen

Er bestaan verschillende soorten warmoes. Let er bij de aankoop van warmoes op dat de bladeren frisgroen zijn en de stengels stevig en gaaf.

Bewaren

Warmoes kan je slechts één dag bewaren in de koelkast.

Bereiding

Van de groente kan je het blad en bladstelen eten. In het algemeen kan je dezelfde recepten gebruiken als deze voor spinazie, alleen is de kooktijd iets langer. Goed spoelen en in stukken gaar stoven. Je kan de groente ook rauw eten. Door het nitraatgehalte in snijbiet, warm je de groente beter niet opnieuw op. Je kan warmoes ook gebruiken ter vervanging van Chinese kool.
 

Verschenen op 10 oktober 2013 en herzien op 26 juli 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering