Pruim

Deze vrucht met dunne schil kan groot en bijna zwart zijn of klein en paars, rood of geel. Sommige pruimensoorten zijn het lekkerst gaar en worden als dessert en in gebak gebruikt. Ze zijn ook lekker in relish en chutney bij hartige gerechten. Kwetsen en reine claudes behoren ook tot de pruimenfamilie.​

 

Voedingswaarde

Pruimen staan vooral bekend om hun laxerende werking. Dit omdat ze rijk zijn aan vezels. Daarnaast bevatten pruimen veel vitamine C. 2 tot 3 pruimen leveren 50 tot 60 kcal.

 

Aankopen

Gedeukte en verkleurde exemplaren laat je beter liggen. Koop liever gave pruimen die bij lichte druk iets meegeven. Te harde pruimen zijn nog niet rijp genoeg.

Bewaren

Te lage temperaturen zijn niet ideaal voor pruimen. Bewaar ze liever op een gekoelde plaats en hou ze goed in de gaten, want ze zijn niet zo lang houdbaar.

Bereiding

Pruimen kan je gewassen en ongeschild eten of geschild en in plakjes gesneden. Je kan ze grillen, pocheren,stoven of gepureerd eten.

 

 

 

 

Verschenen op 23 september 2013 en herzien op 26 juli 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtsite

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering