Pastinaak

De vroegere benaming voor pastinaak is pinksternakel of witte peen. Het is een wit-gele wortel met een zoete, anijsachtige smaak. Het is familie van de gewone wortel en een typische wintergroente. De specifieke smaak wordt pas verkregen als de vorst er overheen is gegaan. Vroeger verving de pastinaak zelfs de aardappel.

 

Voedingswaarde

Een pastinaak bevat meer koolhydraten dan een andere groente. Daarnaast is pastinaak rijk aan vitamine C, B1 en B2, caroteen, calcium en ijzer.

Aankopen

Je kan pastinaak aankopen van oktober tot maart. Let er bij de aankoop op dat de wortel er stevig uit ziet. Koop geen verschrompelde of verdroogde exemplaren. Er mogen ook geen bruine vlekken op zitten.

Bewaren

Pastinaak bewaar je best niet langer dan 3 tot 4 dagen in de koelkast. Je doet dit best in een geperforeerde plastieken zak. Hierdoor wordt het vochtverlies beperkt en zal ervoor zorgen dat de groente niet kan rotten.

Bereiden

  • De uiteinden afsnijden voor gebruik. Indien gewenst, kan de pastinaak geschild worden.
  • Pastinaken smaken heerlijk in soepen, hutsepot en stoofschotels, maar kunnen ook in rauwkostsalades verwerkt worden.
  • Pastinaak is gebakken ook erg lekker. Voor je pastinaak bakt, kook je ze best even voor.
  • Pastinaak heeft een zoete smaak die je gemakkelijk kan combineren met andere wortelsoorten. De harde kern verwijder je best.

 Recept met pastinaak

Verschenen op 22 september 2014 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering