Paprika

Paprika’s zijn familie van de verse pepers. Maar ze hebben een milde in plaats van pittige smaak, die tijdens het rijpen zoeter wordt. Het is een fantastische groente die aan de meest uiteenlopende gerechten kleur geeft. Je kan ze rauw en op vele manieren gaar eten. Paprika's zijn er in vele kleuren. De meest verkochte zijn nog steeds de rode en groene. Maar steeds vaker zijn ook oranje, geel en zelfs wit en paars verkrijgbaar. Ze zijn allemaal gelijk, maar warmere kleuren zijn een teken van rijpheid, zodat een gele paprika het zoetst is, terwijl de groene een frisse bijna grasachtige smaakt heeft. Ook bestaan er minipaprika’s die je in een gerecht, gemarineerd of gevuld als borrelhapje kan serveren. Rode en gele paprika’s zijn een goede bron van caroteen en vitamine C. ​

 

 

Voedingswaarde

Een rode paprika bevat amper 28 kcal per 100g en de groene doet het nog beter met 16 kcal per 100g. Paprika's (zowel groen, rode als gele) zijn rijk aan vitamine C. Een paprika bevat ongeveer 4 tot 5 keer meer vitamine C als een kiwi en een sinaasappel.

​Aankopen

Koop heldere, stevige exemplaren die gerimpeld noch zacht zijn. Het is niet erg dat rode ook nog wat groen zijn of andersom, omdat dit onderdeel van het rijpingsproces is. Paprika’s hoeven ook niet gelijkmatig gevormd te zijn, tenzij je ze gaat vullen.

Bewaren

Op een koele plaats, bij voorkeur in de koelkast. Hier zijn ze maximaal 1 week houdbaar.

Bereiden

  • De eenvoudigste manier van schoonmaken is de bovenkant van de paprika te snijden, waardoor je de steel en een deel van het hart verwijdert. Door vervolgens een klein stukje van de onderkant te snijden, ontstaat een doos waaruit je zaad en lijsten kan verwijderen. De paprika halveren en met de binnenkant boven (deze is niet glad) in repen of stukjes snijden.
  • Voor het vullen de bovenkant van de paprika snijden en het har eruit trekken. Overgebleven zaad eruit schudden en de lijsten verwijderen.
  • Ongeschilde paprika's zijn lekker rauw en in eenpansgerechten.
  • Sommige mensen vinden de schil echter onverteerbaar. Een oplossing hiervoor is de paprika’s ontvellen: de paprika’s wassen en drogen, eventueel dun met olie bestrijken en op een bakplaat in een op 200 graden voorverwarmde oven 25-30 minuten roosteren of tot de schil zwart geblakerd raakt. De paprika’s tot handwarm laten afkoelen en de schil eraf pellen. Niet afspoelen, want dan gaat de meeste smaak verloren. Geroosterde paprika’s zijn maximaal een week in de koelkast houdbaar. Een ontvelde paprika heeft een milde zoete smaak en zachte structuur.

 Recepten met paprika

Verschenen op 23 april 2014 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering