Meloen

Meloenen zijn door hun hoog vochtgehalte sappig en zoet van smaak. Naast de aardbei behoren meloenen tot de populairste zomergroenten. Door hun hoog gehalte aan water, hebben meloenen een dorstlessend vermogen. Daarom wordt de watermeloen in heel wat tropische landen gegeten ter vervanging van drinkwater.

 

De bekendste meloenen zijn: 

  • Galiameloen: deze komt voornamelijk uit Israel. De meloen is geelgroenig en heeft een zoete smaak.
  • Charentais of Cavaillon: deze Franse meloenen behoren tot de 'cantaloupe'-meloenen. Het zijn de meest fijne meloensoorten. Ze smaken zoet en hebben oranje vruchtvlees.
  • Honingmeloen: deze meloen is geel van kleur en heeft lichtgroen vruchtvlees.
  • Watermeloen: ze zijn groen van kleur en hebben rood vruchtvlees dat zwarte pitjes bevat.

Voedingswaarde

Meloenen zijn rijk aan water en daardoor ook arm aan calorieën.  De meeste meloenen zijn rijk aan vitamine C, ijzer en kalium.

Aankopen

Een meloen is rijp wanneer deze een lekkere geur afgeeft. Geeft de onderkant van de meloen mee wanneer je er op drukt, dan is dat ook een teken van rijpheid.

Bewaren

Meloenen kunnen narijpen op kamertemperatuur. Bewaar meloenen niet in de koelkast, tenzij ze reeds versneden zijn. Dan bewaar je ze best in vershoudfolie in de koelkast.

Bereiden

Meloenen smaken lekker fris, de zoetheid varieert al naargelang de soort. Je kan de meloenen uitlepelen of het vruchtvlees in stukjes snijden. Meloen is uiterst geschikt bij fruit- en andere slaatjes en bij voorgerechten bijvoorbeeld in combinatie met gedroogde ham.

Recept met meloen:

Verschenen op 8 mei 2014 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering