Mango

​De mango of manga komt van oorsprong uit India. Nu wordt de vrucht in bijna alle tropische gebieden gekweekt (Mali, Mexico, Brazilië, Venezuela, Verenigde Staten). De schil van een rijpe mango kan groen-geel, oranje of rood of zelfs purperrood van kleur zijn. Het oranje-gele vruchtvlees zit vrij vast aan de grote, ovale pit.

 

Voedingswaarde

Een mango is rijk aan vitamine C, vezels en ijzer.

Aankopen

Wanneer de vrucht pittig geurt en het vruchtvlees bij lichte vingerdruk meegeeft is de mango rijp. Bij aankoop moet de vrucht een gave schil hebben. Grijze of zwarte plekken betekenen niet veel goeds. Het vruchtvlees is sappig, zoet en zeer aromatisch. De smaak doet denken aan abrikoos en perzik. De vruchten zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Bewaren

Mango’s kunnen goed narijpen bij kamertemperatuur. Bewaar onrijpe mango’s nooit in de koelkast, want de kans bestaat dat ze niet meer narijpen.

Bereiding

Snijd de twee uiteindes van de mango en schil hem dan volledig. Haal het vruchtvlees in parten van de pit en snijd het vervolgens in blokjes of reepjes. Rijp mangovruchtvlees is gemakkelijk te pureren. Wees voorzichtig met het vruchtvlees, want het geeft vlekken die moeilijk te verwijderen zijn.
Je kan mango gewoon als dessert eten of verwerken in fruitsla samen met andere vruchten zoals sinaasappel, ananas en banaan. In combinatie met kipgerechten kan mango ook heel smakelijk zijn. 

Recepten met mango

Verschenen op 6 februari 2014 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering