Litchi

De litchi komen van oorsprong uit China en tegenwoordig groeien ze in veel tropische gebieden. De litchi heeft de grootte van een kleine pruim. De schil is fel roze – rood gekleurd en heeft een harde geschubde structuur. Het sappige vruchtvlees is glazig wit en ligt om een langwerpige, glimmende, bruine pit heen. De smaak is karakteristiek zoet met een kruidig aroma.

 

Voedingswaarde

Een litchi is rijk aan vitamine C en ijzer.

Aankopen

Litchi’s zijn het ganse jaar door verkrijgbaar. De topaanvoer zijn de maanden december en januari. Geen litchi’s aankopen waarvan de schil is los gekomen.

 

Bewaren

Rijpe vruchten zijn nog enkele dagen tot 2 weken houdbaar bij kamertemperatuur of op een koele plaats.

Bereiden

Een lychee schoonmaken is heel eenvoudig. Eenmaal je met je vinger de schil hebt gebroken, kan je het gemakkelijk van het vruchtvlees halen. Eet je de lychee zo op, dan hoef je niet per se op voorhand de pit te verwijderen. Je kan het vruchtvlees zo van de pit eten. Meng je de lychee in een fruitslaatje, dan haal je wel de pit eruit door de lychee doormidden te snijden.

Toepassingen

  • Als borrelhapje met een stukje kaas of rauwe ham aan een prikker.
  • In fruitsalade met meloen, mango en frambozen.
  • Geef eens een klein rieten mandje met deze vruchten cadeau.
  • In groentesalades.
  • In sauzen bij fijne vleessoorten.

Verschenen op 6 oktober 2014 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering