Kruiden

In de plaats van de klassierkers zout en peper, kan je gerust je gerechten eens kruiden met iets exotischer. Denk bijvoorbeeld aan gember, koriander, komijn of kurkuma. Naast een ander smaakje hebben deze kruiden ook gezondheidsvoordelen.

 

Gember

Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant.

Er bestaat zowel verse als gedroogde gember. Gedroogde gember is scherper van smaak dan verse gember. Gember wordt ook wel ingemaakt in geconcentreerd suikerwater.

Voedingswaarde

Gember is een bron van magnesium en fosfor.

Aankopen

Verse gemberwortels moeten stevig, glad en vrij van schimmel zijn. Indien je grotere gemberwortels aankoopt, ga je ze gemakkelijker kunnen raspen.

Bewaren

In de koelkast blijft verse gember 2 weken goed. Gemberpoeder kan langer bewaard worden in een gesloten pot die koel, donker en droog bewaard wordt.

Bereiden

Breek eerst een stuk van de verse gember af, daarna kan je deze schillen. Je kan dan de gemberwortel fijn raspen en toevoegen aan marinades, vinaigrettes, sauzen, vlees, gevogelte, bouillon, of soepen. Je kan dit kruid ook gebruiken om jam of gebak op smaak te brengen. De smaak van gember blijft het best behouden als je hem pas tegen het einde van de kooktijd toevoegt. Als je gember meekookt of meebakt, wordt de smaak minder sterk.

Komijn

Komijn of comino is een specerij met een lichte nootsmaak. Vooral de zaadjes van komijn worden gebruikt.

Komijn wordt vaak verward met karwijzaad. Er zijn grote overeenkomsten in uiterlijk en smaak en ook overeenkomsten in (buitenlandse) benamingen zorgen voor verwarring. In gerechten kunnen beide als vervanger voor elkaar dienen, maar karwijzaad is sterker van smaak en moet daarom voorzichter gebruikt worden (ongeveer half zoveel als komijn). Karwijzaad is iets krom en scherper van smaak, terwijl komijnzaad recht is en bitterder.

Voedingswaarde

Komijn bevat mineralen zoals ijzer, mangaan, magnesium en calcium.

Aankopen

Best koop je hele zaden. Deze hebben meer aroma en blijven langer vers.

Bewaren

De zaadjes bewaar je best op kamertemperatuur in een afgesloten potje op een donkere, droge plaats.

Bereiden

De zaadjes hebben een heel sterk aroma dat beter tot uiting komt indien ze voor gebruik even in een droge pan geroosterd en stukgewreven worden.

Koriander

Koriander is een specerij die veel wordt gebruikt in de Oosterse keuken.

Er is een groot verschil in smaak tussen de zaden en het verse blad van de plant. Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt als smaakgevers. De smaak van beide delen is wel zeer verschillend. De bladeren hebben voor sommige mensen een lichte zeepsmaak, voor anderen trekt de smaak op peterselie, maar met meer citroen invloeden.

Je kan zowel de hele zaden als de poedervorm gebruiken. Indien jegeen korianderzaad hebt, kan je het ook vervangen door karwijzaad.

Voedingswaarde

Verse koriander is een bron van vitamine A. Door te kauwen op de zaden zou je de onaangename geur van knoflook kunnen neutraliseren.

Aankopen

Verse korianderbladen moeten stevig en knapperig zijn met een mooie groene kleur. Hele gedroogde korianderzaden hebben een beter aroma dan de gemalen vorm.

Bewaren

Korianderblaadjes worden best vers gebruikt. Bij invriezen gaan ze hun stevigheid verliezen. Gedroogde korianderblaadjes hebben heel weinig aroma. De gedroogde zaadjes bewaar je in een goed afgesloten pot op een koele, droge en donkere plaats.

Bereiding

Door de korianderblaadjes vlak voor gebruik in water te dompelen, gaan ze langer hun aroma behouden. Het aroma van korianderzaadjes kunnen versterkt worden door ze voor hun gebruik 10 minuten in koud water te leggen.
In de Aziatische keuken wordt verse koriander gebruikt in salades, soepen en sauzen. Om gewone rijst wat smakelijker te maken kan je wat fijngehakte korianderblaadjes door de gekookte rijst mengen. Korianderzaad geeft een bijzonder aroma aan visgerechten en schelpdieren.

Kurkuma of geelwortel

Kurkuma, ook wel koenjit of geelwortel genoemd, wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is één vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur. De specerij zelf is mild bitter van smaak.

Kurkuma is één van de meest gebruikte ingrediënten in kerriegerechten en zorgt voor smaak en kleur. Ook kan het aan rijst toegevoegd worden, om deze een gele kleur te geven.

Voedingswaarde

Kurkuma zou als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen waaronder Alzheimer en Parkinson worden aangeprezen. Helaas ontbreken hierover voldoende wetenschappelijke bewijzen. Het gebruik van kurkuma is veilig. Hoge dosissen en langdurig gebruik kan wel maag- en darmklachten (misselijkheid, braken, diarree) veroorzaken.

Aankopen

Kurkuma wordt meestal aangekocht onder de vorm van gedroogd poeder.

Bewaren 

Droog bewaard blijft dit poeder lang houdbaar.

Bereiden

  • Kurkuma is één van de meest gebruikte ingrediënten in kerriegerechten en zorgt voor smaak en kleur.
  • Ook kan het aan rijst toegevoegd worden, om deze een gele kleur te geven.
  • Kurkuma past daarnaast ook goed in groente- en visgerechten.
  • Ook in pastagerechten, als marinade voor gevogelte en in sauzen en soepen kan je deze specerij gebruiken.

 

Verschenen op 11 oktober 2014 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering