Kiwi

De kiwi komt van oorsprong uit China en heette vroeger de Chinese kruisbes. In 1906 deed de vrucht zijn intrede in Nieuw-Zeeland. Toen het stuk fruit een belangrijk exportproduct werd voor Nieuw-Zeeland, kreeg het kind een nieuwe naam namelijk kiwi. Genoemd naar een daar wonende loopvogel die erg lijkt op deze harige vrucht.

 

Voedingswaarde

Een kiwi is een belangrijke bron van vitamine C. Kiwi's bevatten per 100g bijna 2 keer zoveel vitamine C als citrusvruchten. Daarnaast bevat kiwi kalium, foliumzuur en vitamine E. Een zeer voedzame vrucht en arm aan calorieën.

Aankopen

Best koop je stevige kiwi’s. Je kan ze laten narijpen in de fruitmand bij omgevingstemperatuur. Koop geen kiwi’s met plekjes. Een kiwi is rijp als ze bij lichte druk rond de steelaanzet meegeeft. De kiwi is het hele jaar door verkrijgbaar.

Bewaren

Als ze nog niet rijp zijn, bewaar ze dan op een fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn nog enkele dagen houdbaar in de koelkast, onrijpe blijven daar 1 tot 2 weken goed.

Bereiden

Je kan een kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden. Haarloze minikiwi’s en gele kiwi’s kunnen met schil en al worden gegeten. Let op met de combinatie van kiwi en melkproducten of gelatine in een gerecht. Verse kiwi bevat namelijk een stof die eiwitten afbreekt. Melkproducten worden dan waterig en gelatine verliest de bindkracht. Kiwi uit blik of geblancheerde kiwi heeft dit effect niet.

Recepten met kiwi:

 

 

Verschenen op 8 mei 2014 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering