Groene en rode pepers

Pepers, ook wel Spaanse pepers of chilipepers genoemd, zijn er in veel vormen en kleuren. Ze zijn de scherp smakende familieleden van de paprika. De oorsprong ligt in Zuid-Amerika. Pepers groeien aan struikachtige planten die tegenwoordig zelfs als kamerplant verkrijgbaar zijn. Ze variëren in grootte van 1 tot 12 cm. Ze komen voor in verschillende kleuren, zoals rood, groen, geel, oranje, wit en bruin. Bekend zijn de langwerpige rode en groene soorten. Een andere soort is de Spaanse peper met een geblokte vorm, ook Madam Jeanette genoemd. De hele kleine pepertjes met een lengte van 1 tot 2,5 cm worden wel cayennepepertjes genoemd.

 

In het algemeen kan gesteld worden hoe kleiner de peper hoe heter. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder de smaak. Groene (onrijpe) pepers zijn dus het scherpst.

Voedingswaarde

Pepers zijn arm aan calorieën. De meeste pepers bevatten vitamine C en vitamine B. De mineralen magnesium, kalium en ijzer zijn in de meeste pepers ook aanwezig. Aangezien je van pepers maar weinig nodig hebt, kunnen ze geen belangrijke hoeveelheden van deze vitaminen en mineralen leveren.

Capsaicine

De scherpe smaak van pepers wordt veroorzaakt door een stof, het zogenaamde capsaicine, dat zich vooral concentreert in zaadlijsten en pitjes. Om deze reden is het aan te raden de pitjes te verwijderen uit pepers. Draag tijdens het snijden van pepers keukenhandschoenen. want capsaicine dringt in de huid en is niet afwasbaar. De scherpe stof prikkelt ook slijmvliezen van keel en ogen, zet daarom een raam open tijdens de bereiding van gerechten met pepers. Pepers hebben een desinfecterende werking.

Aankopen

Pepers zijn het gehele jaar verkrijgbaar. Aanvoerlanden zijn verder Spanje, Turkije, Thailand en Indonesië. Verse pepers moeten glanzen en stevig aanvoelen. Ze zijn ook gedroogd en ingemaakt verkrijgbaar.

Bewaren

Na aankoop zijn pepers nog 2 a 4 dagen houdbaar op een koele plaats (niet in de koelkast). Gedroogde pepers zijn vrijwel vrij lang houdbaar.

Bereiding

  • Was pepers voor het gebruik en verwijder het steeltje.
  • Halveer ze met een mes in de lengte en schraap met een mesje de zaadlijsten met zaadjes eruit (meest pikante delen).
  • Snijd het vruchtvlees in ragfijne reepjes.
  • Pepers worden als smaakmaker aan gerechten toegevoegd. In landen als Mexico en Indonesië worden er meerdere pepers in een gerecht verwerkt. Beginners moeten het maar houden bij een halve of hele peper.

Toepassing

  • pepers in marinade voor vlees;
  • pepers in Mexicaanse of Indonesische gerechten
  • Voor een pittige tomatensaus: voeg een peper toe.

Verschenen op 6 oktober 2014 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering