Framboos

Frambozen bestaan uit kleine vruchtjes, die op een kern samengepakt zitten. De kleur van frambozen kan variëren van roze- tot dieprood. De zomerframboos kan je plukken van eind mei tot en met eind juni. De herfstframboos van augustus tot de eerste nachtvorst.

 

Voedingswaarde

Frambozen zijn rijk aan vitamine C, vitamine B2 en vitamine B6. Per 100g frambozen heb je 30 calorieën.

Aankopen

Goede rijpe frambozen zijn zacht, ruiken lekker en zijn niet beschadigd.

Bewaren

Frambozen worden rijp geplukt en zijn daardoor erg kwetsbaar. Best eet je ze zo snel mogelijk op na de aankoop. Bewaar ze maximum 1 tot 2 dagen in de groentelade van de koelkast.

Bereiden

Was ze voorzichtig en laat ze uitlekken in een zeef. Frambozen worden zowel vers gegeten als verwerkt in jam of confituur, vruchten op siroop, desserten zoals bavarois, drinksap, puree, saus en in alcoholische dranken. De bladeren van de framboos kan je na het plukken drogen op een droge en luchtige plaats.

De gedroogde bladeren worden gebruikt om thee van te trekken.

Recepten met frambozen

Verschenen op 9 april 2013 en herzien op 30 mei 2017 met medewerking van Claudia Fripont, webdiëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering