Eieren

​Eieren zijn een goede vlees- en visvervanger. Ze geven je ook belangrijke voedingsstoffen.

 

​Voedingswaarde

  • Eieren zijn een goede bron van biologisch hoogwaardige eiwitten. Zij kunnen hierdoor een stuk vlees of vis bij de hoofdmaaltijd vervangen.
  • Een ei levert heel wat belangrijke voedingsstoffen namelijk: ijzer, foliumzuur, vitamine B12, vitamine B2, vitamine E, vitamine D en antioxidanten.
  • Een gemiddeld ei levert 90 calorieën.

Cholesterol?

Men zegt wel eens van een ei dat er veel cholesterol in zit. Het is niet het eiwit, maar vooral het eigeel dat veel cholesterol levert. Per ei heb je ongeveer 200mg cholesterol. Dat is veel. Vooral omdat 300mg cholesterol per dag als maximum wordt beschouwd binnen een gezonde voeding. Een voordeel is wel dat een ei weinig ‘slechte’ of ‘verzadigde’ vetten bevat. Deze verzadigde vetten hebben een sterkere invloed op ons bloedcholesterolgehalte dan de cholesterol in een voedingsmiddel. Omwille van de hoge cholesterol in het ei, eet je er best niet meer dan 2 per week. Neem bijvoorbeeld het ei eens in plaats van de charcuterie bij de boterham of in plaats van een stuk vlees bij de warme maaltijd. 

Hoe bewaren?

  • Bewaar ze in de koelkast, ook al zijn ze gekookt. In de koelkast zijn ze ongeveer 3 weken houdbaar.
  • Eieren waar vuil aan zit, zijn minder lang houdbaar. Een ei heeft een poreuze schaal. Hierdoor kunnen bacteriën gemakkelijk binnen dringen. Is de schaal vuil, maak dan het ei proper met een doekje.
  • Door hun poreuze schaal kunnen eieren gemakkelijk geuren en smaken overnemen. Pas dus op met sterk ruikende of snel aan bederf onderhevige levensmiddelen.
  • De inhoud van het ei mag niet in contact komen met de eierschaal. Dit om besmetting via de eierschaal te voorkomen.
  • Eieren bewaar je best met de punt naar beneden. Op die manier blijft de dooier het best op zijn plaats.

Hoe herken je een vers ei?

Enkele tips:

  • Neem 1 liter water met 100g zout. Doe dit in een kom. Een vers ei zal plat op de bodem blijven liggen. Hoe ouder het ei, hoe meer de stompe kant naar boven komt. Een ei van 6 weken of ouder komt boven drijven.
  • Een vers ei heeft een bolronde en stevige dooier. Het eiwit is stevig en loopt weinig uit.
  • Wanneer je met een oud ei zachtjes schudt, hoor je de inhoud klotsen. Bij een vers ei hoor je niets.

 

Recepten met ei:

Verschenen op 8 maart 2011 en aangepast op 19 maart 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering