Abrikoos

Abrikozen behoren tot de steenvruchten en bevatten dus een stevige pit. De vrucht heeft een geeloranje schil die zacht en donzig aanvoelt. De steenachtige pit, laat bij rijpe vruchten gemakkelijk los. De abrikozenpitten worden in de industrie verwerkt. Eerst worden ze geweekt, zodat het giftige blauwzuur eruit wordt getrokken. Vervolgens worden ze gemalen en toegevoegd aan marsepein en banketbakkersspijs. Abrikozen zijn vooral vanaf juni tot en met september verkrijgbaar.

 

Voedingswaarde

Abrikozen zijn arm aan calorieën en licht verteerbaar. Ze zijn rijk aan vezels, bevatten ook wat vitamine E en provitamine A.

Aankopen

Een abrikoos moet zacht aanvoelen en mag geen plekjes of onregelmatigheden vertonen. Abrikozen zijn kwetsbaar en behandel je best voorzichtig.

Bewaren

Harde abrikozen die nog niet volledig rijp zijn, bewaar je best op kamertemperatuur. Ze kunnen dan nog narijpen. Rijpe abrikozen bewaar je beter in de koelkast. Hier zijn ze nog 3 dagen tot een week houdbaar. Ze verliezen dan wel wat smaak en geur.

Bereiden

Je kan een abrikoos zo opeten nadat je deze gespoeld hebt onder water. Indien je de schil liever niet mee opeet, kan je deze gemakkelijk vermijden met een scherp mesje. Je kan de vruchten halveren door ze rondom de pit door te snijden en dan van de pit af te draaien. Daarna kan je de vruchtenhelften in partjes of stukjes snijden.

Je kan abrikozen gebruiken in verschillende gerechten:

  • meestoven met kip
  • bladerdeegflappen gevuld met halve abrikozen en rozijnen
  • in fruitsalade met banaan en amandelen
  • in salade met blaadjes sla en blokjes kaas
  • halveren en vullen met zachte roomkaas als hapje

Recepten met abrikozen:

 

 

 

Verschenen op 5 mei 2014 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering