Aardbei

 



De aardbei, is de familie van de roos. Het is een echte zomervrucht. Maar door de verwarmende serres zijn aardbeien ook al beschikbaar vanaf maart.

 

 

 

Voedingswaarde

Aardbeien bestaan voor meer dan 90% uit water. Hierdoor zijn ze zeer caloriearm. Een portie van 250g komt overeen met 1 stuk fruit. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine C, Ben B2.  Ze bevatten calcium, ijzer, natrium en vezels.

Aankopen

Als je aardbeien koopt, moeten ze stevig zijn en er glanzend fris en helder rood uitzien.

Bewaren

Bewaar aardbeien steeds droog en koel, met de kroontjes nog aan de vrucht. Invriezen is mogelijk, maar de vruchten zijn dan alleen nog geschikt om te verwerken tot coulis, jam, siroop. Eens ontdooid hebben ze hun mooie kleur en smakelijk uitzicht verloren.

Bereiden

Voor gebruik mogen de aardbeien voorzichtig worden gespoeld met het kroontje er nog aan. Laat de aardbeien daarna in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Aardbeien zijn ideaal in desserten, maar zijn ook een lekkere decoratie in slaatjes, op broodjes of drankjes.

Recepten met aardbeien:

 

Verschenen op 9 april 2013 en herzien op 13 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, webdiëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering