Voedingsdriehoek

Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil aan de hand van de voedingsdriehoek niet alleen vertellen wat je best eet om gezond te zijn; maar ook hoe je dat precies kan doen. In het nieuwe voedingsmodel van 2017 krijgt plantaardige en weinig of niet bewerkte voeding zoals groenten, fruit, peulvruchten en noten een belangrijke plaats.
De nieuwe voedingsdriehoek rangschikt al wat we eten volgens het effect op onze gezondheid en het milieu. En houdt hierbij ook rekening met onze consumptie.

 

​De voedingsdriehoek geeft 3 belangrijke boodschappen mee:

1. Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding. Eet dus minder vlees en denk aan alternatieven zoals peulvruchten en vleesvervangers zoals tofu en tempé. Beperk ook melk en kaas. Ze hoeven niet volledig worden geschrapt, maar kleinere porties volstaan.
2. Vermijd ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk, zoals chips, frisdrank, koekjes, maar ook bewerkte vleeswaren (salami, gerookt spek, …). Dat zijn vaak producten waaraan suiker, vet en/of zout is toegevoegd. Ze kunnen zowel van dierlijke als plantaardige oorsprong zijn.
3. Drink vooral water. Voor variatie mag je af en toe afwisselen met koffie en thee zonder suiker.

Wat krijgt de voorkeur en wat beperk je beter?Donkergroen
Het grootste gezondheidsvoordeel haal je uit de donkergroene zone met plantaardige voeding: groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en in kleinere hoeveelheden ook noten en plantaardige olie. De weinig of niet bewerkte varianten krijgen de voorkeur. Drink vooral water.

Lichtgroen

Vis, melkproducten, kaas, eieren, gevogelte, … zijn dierlijke producten die je niet hoeft te schrappen - daarom zijn ze lichtgroen - maar: kleine porties volstaan. Dierlijke producten zijn minder goed voor onze gezondheid én voor het milieu dan plantaardige voeding.

Oranje

In de oranje zone staan de producten die een ongunstig effect kunnen hebben op onze gezondheid, als we er veel van eten. Denk aan rood vlees en boter, maar ook kokos- en palmolie (vetstoffen rijk aan verzadigde vetzuren). Daarom is het belangrijk van deze producten niet te veel te eten.

De rode bol buiten de driehoek 
Ten slotte raadt de voedingsdriehoek aan om ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk te vermijden zoals koekjes, chips, frisdrank, alcohol, maar ook bewerkte vleeswaren zoals salami of gerookt spek. Dat zijn vaak producten waaraan veel suiker, vet en/of zout is toegevoegd. De rode bol is de restgroep; die vermijd je best zoveel mogelijk.

Meer info en tips vind je op www.gezondleven.be.  

Bekijk hier ook de adviezen van de bewegingsdriehoek.

 

Verschenen op 19 september 2017 met medewerking van Vlaams Instituut Gezond Leven

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering