Gemoed en voeding

Kan voeding je humeur of gemoed beïnvloeden? Welke voedingsmiddelen geven je een beter gevoel?

 

​Heeft voeding wel een invloed op je gemoed?

Het is algemeen bekend dat een evenwichtige en gezonde voeding tal van ziekten kan voorkomen. Maar voeding kan ook het functioneren van de hersenen beïnvloeden. Zo zal het nemen van een degelijk ontbijt een aantal processen op gang brengen met een betere concentratie, een snellere reactie en een beter ruimtelijk geheugen als gevolg.

In voeding zitten actieve stoffen die een invloed hebben op de hersenen, meer bepaald op de neurotransmitters. Dit zijn stoffen die bepaalde prikkels en boodschappen overbrengen in de hersenen.

De basis voor “goed gevoel”-voedsel blijft een evenwichtige en gevarieerde voeding. Wie voedingstekorten heeft, voelt zich sowieso niet goed en mogelijk zelfs slap. Te weinig of onevenwichtig eten, resulteert uiteindelijk in een slap en teneergeslagen gevoel, vermoeidheid, prikkelbaarheid, doffe huid,...

Wat is dan "good mood food"?

 • Naast chocolade lijken ook andere koolhydraatrijke snacks en maaltijden depressieve stemmingen te verbeteren. Hier zou het hormoon serotonine een belangrijke rol spelen. Dit “happy” hormoon is betrokken bij emotie en gedrag. Zo vindt men verlaagde serotonine concentraties bij aandoeningen zoals het premenstrueel syndroom, seizoensgebonden stemmingsstoornissen en chronische stress. Serotonine wordt gevormd uit tryptofaan, een essentieel aminozuur dat niet in het lichaam kan worden aangemaakt en dus met de voeding moet worden ingenomen. Voedingsmiddelen rijk aan tryptofaan zijn bijvoorbeeld :

   • brood
   • kaas
   • melk
   • schelpdieren, inktvis
   • noten
   • pruimen
   • exotisch fruit.
 • Het gebruik van tryptofaansupplementen is echter niet aangewezen.
 • Verder zijn er aanwijzingen dat tekorten aan bepaalde vitaminen verband houden met verschillende psychiatrische en stemmingsstoornissen. Dit is vooral het geval voor vitamines van de B-groep. Suppletie of toevoeging van vitaminen van de B-groep blijkt een verbetering te brengen in het algemeen gevoel van welzijn bij mensen met een tekort. Bij gezonde mensen met een normale vitaminestatus blijkt de inname geen invloed te hebben. De vitaminen van de B-groep komen volop voor in een evenwichtige en gevarieerde voeding. Geef de voorkeur aan volkorenproducten en aan magere vleessoorten, kaas en andere melkproducten. Vervang vlees regelmatig door vis. Beperk allerhande zoete en/of vette snacks en ga vooral voor veel verse groenten en fruit.

 • Bovendien is een gezond voedingspatroon de beste bescherming tegen ziekten.

 • Voldoende drinken, bij voorkeur water, is in dit kader eveneens belangrijk. Dehydratatie of uitdroging kan ook leiden tot lusteloosheid en vermoeidheid.

Verschenen op 10 september 2008 en herzien op 22 september 2014 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering