Ontgiftingskuur

​Een ontgiftingskuur is nutteloos en kan zelfs schadelijk zijn volgens de diëtiste.

 

​Is een ontgiftingskuur wel nuttig?

De meeste ontgiftingskuren bestaan uit een periode van vasten, gevolgd door een fase waarin alleen rauwe groenten en fruit, verse sappen en veel water op het menu staan. Soms wordt dit gecombineerd met een darmspoeling en een voedingssupplement waardoor het ontgiften beter zou gaan.

Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat je daardoor schadelijke stoffen kan verwijderen uit je organen en lichaamscellen. Het is nutteloos en kan zelfs schadelijk zijn.

Omdat je minder eet dan gewoonlijk verlies je zeker gewicht, maar dat komt daarna razendsnel terug. Als je het te lang volhoudt, mis je bovendien noodzakelijke voedingsbestanddelen. Dan zal je lichaam bijvoorbeeld het nodige calcium uit je botten halen, en dat is niet gezond.

Sommige mensen voelen zich tijdens hun kuur meer gefocust en energieker, en voeren dat aan als bewijs dat het werkt. Vasten maakt je echter een beetje high.

Bijwerkingen van een vastenkuur zijn in het begin hoofdpijn, later gevolgd door bloedarmoede, een te laag bloedsuikergehalte en zelfs een onregelmatige hartslag.

Een beter advies:

Je nieren en lever reinigen je lichaam. Je kan dat proces veel beter ondersteunen door veel water te drinken, gecombineerd met een evenwichtige, vezelrijke voeding en voldoende lichaamsbeweging. Wil je toch vasten? Doe het dan niet te lang en raadpleeg vooraf je dokter.

Verschenen op 30 mei 2012 en herzien op 23 februari 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Well2DAY vzw

03 285 43 53