Diabetesdieet

Waarop letten bij het diabetesdieet? Hieronder vind je vele recepten. Bij elk gerecht vind je per portie het aantal koolhydraten, de koolhydraatruilwaarde en het aantal calorieën.

 

​Basisprincipes

Een diabetesdieet bestaat uit gezonde voeding, arm aan suikers en vetten. Ook het soort suiker en vet dat je eet, is van belang. Enkele aandachtspunten:

  • Kies voor traagwerkende suikers of meervoudige koolhydraten zoals donker brood, volkoren pasta, volkoren rijst, aardappelen, veel groenten…
  • Vermijd best snelwerkende of enkelvoudige suikers, ook wel ‘zoete’ suikers genoemd, zoals witte suiker, bruine suiker, snoep, chocolade, gebak…
  • Geef de voorkeur aan goede of onverzadigde vetten in de plaats van slechte of verzadigde vetten. Als je diabetes hebt, loop je immers een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Recepten voor diabetici

Veel recepten op deze website zijn speciaal geschikt voor diabetici. Bij elk recept vind je per portie het aantal koolhydraten, de koolhydraatruilwaarde en het aantal calorieën. Zo weet je exact wat er in je bereiding zit en wordt het veel gemakkelijker om een evenwichtig voedingspatroon aan te houden. Houd als diabeet altijd rekening met je voorgeschreven dagschema en je eventuele toegelaten koolhydraatruilwaarden per dag.

Deze informatie wordt onderaan elk recept vermeld:

  • Kcal per portie: het aantal kilocalorieën dat een portie van het gerecht bevat. Zo krijg je een idee van de hoeveelheid energie die je opneemt bij het eten ervan.
  • g KH: het aantal gram koolhydraten dat een portie van het gerecht bevat. Als je met een insulinepomp werkt, is het soms gemakkelijker om de grammen in koolhydraten in te geven.
  • KH ruilwaarde: de koolhydraatruilwaarde drukt uit hoeveel koolhydraten een portie bevat. 1 koolhydraatruilwaarde komt overeen met 12,5 g koolhydraten.
  • Bekijk de diabetesrecepten
    Duid in de zoekfunctie jouw dieet (= diabetesdieet) aan en je krijgt er meteen onder alle geschikte recepten te zien.

 

Lees meer over diabetes:

Verschenen op 30 mei 2012 en herzien op 6 februari 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Well2DAY vzw

03 285 43 53