Elektrische spierstimulatie, werkt het?

Vraag:

Ik sport al jaren voor een platte buik en een gespierder lichaam. Op televisie toont men vaak producten die je buikspieren versterken zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Werkt dit echt en is het niet schadelijk?

 

Antwoord:
 
Er is nog veel onduidelijkheid over de werking van elektrische spierstimulatie. Sommige studies vinden een positief effect, anderen niet. Feit is wel dat er tussen de verschillende toestellen onderling een groot verschil bestaat in kwaliteit. Ik heb geen enkel zicht op de kwaliteit van een toestel dat op tv getoond wordt. Wat ik wel zeker weet, is dat je er geen wonderen van mag verwachten. Het kan een aanvulling vormen op je andere training maar meer niet. Elektrische stimulatie werkt namelijk enkel lokaal en concentreert zich maar op één of hoogstens enkele buikspieren. Terwijl we veel meer buikspieren hebben die getraind moeten worden voor een goed resultaat.
 
Ik zou het niet aanraden omdat het geen enkele garantie biedt op resultaat en omdat er geen professionele begeleiding aan te pas komt. Ook niet iedereen verdraagt de elektrische stimulatie. De huid kan geïrriteerd raken.
 
Ik kan je wel aanraden om extra aandacht te besteden aan je buikspieren door enkele goed gekozen buikspieroefeningen. Het is belangrijk dat alle buikspieren aan bod komen (zowel rechte, schuine als diepe buikspieren). Probeer naast je training ook te letten op een gezonde voeding. Om vet te verbranden moet je voor een negatieve energiebalans zorgen. Meer energie verbruiken dan je inneemt dus. Vet verbranden gebeurt ook over je hele lichaam en niet maar op een plaats op je lichaam. Het kan dus best dat de buik voor jou een ‘probleemzone’ is waar het vet zich opstapelt en niet gemakkelijk verdwijnt. Het is begrijpelijk dat je nerveus wordt omdat je niet bereikt wat je wilt bereiken. Probeer echter goed vol te houden en pas indien nodig je voeding en trainingsschema aan.
 
 
Hanne Proost, beweegexpert

Verschenen op 23 mei 2012

Bereken je persoonlijk calorieverbruik

Ontdek snel hoeveel calorieën je verbrandt.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering