Tandproblemen en behandelingen

Mondonderzoek

Elk tandartsbezoek start met een mondonderzoek, de 1ste stap van tandverzorging. De tandarts bekijkt de tanden, het tandvlees, de stand van de tanden, de tong enz. Zo kan de tandarts gaatjes, tandsteen of andere problemen opsporen. Indien nodig bv wanneer er onverklaarbare klachten zijn of om de diagnose te verfijnen kan de tandarts ook een röntgenfoto van de tanden nemen. Na het mondonderzoek bespreekt de tandarts wat er verder moet gebeuren en geeft hij tips voor een betere mondzorg.
 
Wat is jouw risico op gaatjes?
Doe de eenvoudige test!

Tandartsbezoek

Pijnloos tandartsbezoek door verdoving

De tandarts maakt er een erezaak van het bezoek aan zijn praktijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te laten verlopen. Het wegnemen van pijn is dus een absolute prioriteit. De verdoving is veel beter geworden de afgelopen jaren waardoor een tandarts bezoek nu in principe pijnloos verloopt. Hoe verloopt de verdoving?

  • Om de pijn van de prik te verminderen kan eerst het lokale slijmvlies worden verdoofd zodat er minder wordt gevoeld van de prik.
  • Om een bepaald deel van uw mond te verdoven wordt een injectiespuit gebruikt met daarin een vloeistof. Deze heeft een vaatvernauwende en zenuwblokkerende werking waardoor uw tong en lippen wat dik en tintelig kunnen aanvoelen. Dat gevoel verdwijnt van zodra de verdoving is uitgewerkt, meestal na 1 of enkele uren.

Kijkje in de mond

​Anatomie van de tand

 

De tanden snijden en malen het voedsel ter voorbereiding van het slikken en de spijsvertering.

Het glazuur is de buitenste harde, ongevoelige laag van de tand. Dit is wat we zien als we in onze mond kijken. Tandglazuur is het hardste weefsel van het menselijk lichaam.

Daaronder zit het tandbeen.

 

 

Helemaal binnenin de tand zit de pulpa die het levende deel van de tand bevat: bloedvaten, zenuwtakjes en cellen die het tandweefsel (dentine) aanmaken. De zenuw zorgt voor het gevoel in de tand zoals warmte, koude of pijn. 

Kroon: deel van de tand dat je ziet in de mond

Wortel: zie je niet, zit in het kaakbot, onder het tandvlees.

Tandhals: overgang van de kroon naar de wortel

Ons gebit bestaat uit snijtanden, hoektanden  en kiezen. Kiezen zijn de grotere tanden die achterin ons gebit staan.

Tandvlees

Gezond tandvlees heeft een mooie roze kleur en zit stevig rond de tanden. Het bloedt niet tijdens het eten of poetsen. Tandvlees kan ontsteken bij onvoldoende hygiëne wat zorgt voor een tandvleesontsteking of gingivitis. Bij niet behandeling kan dit leiden tot een botontsteking of paradontitis wat voor verlies van tanden kan zorgen.

Speeksel

Speeksel heeft een belangrijke rol in de bescherming van de mond en tanden en is ook essentieel voor spreken, proeven en slikken. Speeksel houdt de mond vochtig, smeert, spoelt en neutraliseert  zuren, bacteriën, schimmels en virussen. Wanneer weinig speeksel wordt aangemaakt kan dit schadelijk zijn voor de tanden omdat dan de beschermende werking van speeksel wegvalt  . Een volwassene produceert 1 tot 1,5 liter speeksel per dag.

Wist je?

  • Goed kauwen is goed voor de tanden en kaken. Het maakt de tanden sterker en zorgt voor de aanmaak van speeksel, belangrijk voor een gezonde mond.
  • Wist je dat door langzaam en goed door te kauwen je honger sneller gestild wordt? Lang kauwen zorgt voor een sneller verzadigd gevoel en is dus een tip om slank te blijven.

met medewerking van het Vlaams Kenniscentrum Mondgezondheid, 2018

Kiezen voor je tanden

Ga zeker één keer per jaar naar de tandarts!

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering