Vaccins voor meisjes en vrouwen

Voor meisjes en jonge vrouwen is vaccinatie tegen HPV (Humaan papillomavirus) aanbevolen om baarmoederhalskanker te helpen voorkomen. Deze vaccinatie beschermt ook tegen andere kankers aan de geslachtsdelen of aars. De vaccinatie is vooral doeltreffend vooraleer meisjes of vrouwen met het virus in aanraking zijn geweest. Het vaccin wordt best zo vroeg mogelijk gegeven, omdat besmetting met dit virus gebeurt door seksueel contact.​

 

Vaccin wordt gratis aangeboden door Centra voor Leerlingenbegeleiding

De volledige vaccinatie bestaat uit 2 inentingen in de bovenarm, gegeven in de loop van één schooljaar. Ze wordt gratis aangeboden door de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) voor meisjes van 12 jaar; dus meisjes in het 1ste jaar secundair onderwijs of gelijkgesteld.
Als een meisje niet of niet volledig is gevaccineerd tegen HPV, kan het zinvol zijn deze vaccinatie te vervolledigen. Vraag hiervoor raad aan je arts. Als een meisje gestart is met een bepaald merk HPV-vaccin dan moet de rest van de reeks ook afgewerkt worden met hetzelfde vaccin.

Meer over dit vaccin vind je op de website van de Vlaamse Overheid, Zorg & Gezondheid.

Lees ook dossier over baarmoederhalskanker op deze website.

  

Verschenen op 12 september 2012 en aangepast op 21 november 2017 met medewerking van Zorg en Gezondheid en André Tielens, adviserend geneesheer NVSM.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering