Vaccins voor kinderen

​​De Vlaamse overheid heeft een vaccinatieschema opgesteld voor kinderen om optimaal beschermd te zijn tegen bepaalde infectieziekten. In dit schema zie je op welke leeftijd de vaccinatie het best gebeurt. De inentingen worden sterk aanbevolen, hoewel er slechts één wettelijk verplicht is: dat tegen kinderverlamming of polio.​​​

 

Alle vaccins in het basisschema zijn gratis. In elk consultatiebureau van Kind en Gezin gebeurt ook de inenting zonder kosten. Als je een spuitje bij de dokter laat zetten, moet je alleen de raadpleging betalen.

Basisvaccinatieschema voor kinderen in Vlaanderen 

 
Leeftijd
(weken, maanden of jaren)
Polio
Difterie
Tetanus
Kinkhoest
  Hib *
HepatitisB
Pneumo-  
kokken
Mazelen
Bof
Rubella
Meningo-
kokken
serogroep
C
Polio
Difterie
Tetanus
Kinkhoest

 
 HPV ** 
Difterie
Tetanus
Kinkhoest
8 W
       X
     X
 
 
 
 
 
12 W
       X
 
 
 
 
 
 
16 W
       X
     X
 
 
 
 
 
12 M
 
     X
      X
 
 
 
 
15 M
       X
 
 
      X
 
 
 
6 J
 
 
 
 
      X
 
 
10 J
 
 
      X
 
 
    
 
12 J
 
 
 
 
 
X(1)
 
14 J
 
 
 
 
 
 
   X(2)
 

(1) Meisjes en jongens (vanaf september 2019) van het 1ste jaar secundair onderwijs krijgen het vaccin tegen het HPV-virus. Er zijn 2 dosissen (inentingen).

(2) Enkel voor het derde jaar secundair onderwijs.
 
* Hib = Haemophilus influenzae type b. Deze bacterie wordt door hoesten en niezen van de ene op de andere persoon overgebracht.

** HPV = Humaan papillomavirus​. Dit virus veroorzaakt baarmoederhalskanker en het kan kankers aan de penis, de anus en de nek/halsregio veroorzaken. Lees er hier​ meer over. 
 
 

Verschenen op 25 februari 2015 en herzien op 19 augustus 2019 met medewerking van Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM. Bron: Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering