Vaccins en zwangerschap

​Vrouwen met een kinderwens of zwangere vrouwen gaan best eens bij hun huisarts langs om te praten over vaccinaties. Een goed gevaccineerde toekomstige mama beschermt immers haar baby nog voor die geboren is.

 

​Vaccinaties voor de zwangerschap

Vaccinatie nog voor de zwangerschap is zeker aangewezen. Dan kan je nog alle vaccins toegediend krijgen. Denk je eraan kinderen te krijgen, dan kan je dus best door je huisarts laten nakijken of je volledig gevaccineerd bent. Laat in elk geval controleren of je voldoende beschermd bent tegen mazelen, bof en rodehond (rubella). Vooral tegen een ziekte zoals rodehond is het belangrijk voldoende beschermd te zijn voor de zwangerschap.
 
Door je te laten vaccineren vermijd je bepaalde ziektes met mogelijke complicaties tijdens de zwangerschap. Ook voorkom je dat je kort na de geboorte een besmettelijke ziekte eventueel doorgeeft aan je jonge baby.

Vaccinaties tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap worden deze vaccins sterk aanbevolen:

 • Vaccin tegen kinkhoest

  Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. Kinkhoest tijdens de zwangerschap kan leiden tot vroeggeboorte of een miskraam als gevolg van de hevige hoestbuien.
  Daarom wordt kinkhoestvaccinatie al aangeraden tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Dat gebeurt met een combinatievaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus. Zo maak je extra antistoffen aan die je via de navelstreng ook aan je baby doorgeeft, vooral vanaf week 30 van de zwangerschap. Bij vaccinatie vóór de zwangerschap gaan er minder antistoffen naar je baby. Kinkhoestvaccinatie wordt daarom aangeraden tijdens elke zwangerschap, ook als je als volwassene al eerder een kinkhoestvaccin kreeg.
  Vanaf 1 juli 2014 stelt de Vlaamse overheid combinatievaccins tegen tetanus, difterie en kinkhoest gratis ter beschikking van de vaccinatoren in Vlaanderen om zwangere vrouwen te vaccineren en om een herhalingsinenting toe te dienen aan volwassenen.
 • Vaccin tegen griep

  Griep kan gevaarlijk zijn, zowel voor een zwangere vrouw als voor haar ongeboren kind. Als zwangere vrouw loop je meer risico dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Ook is er kans op een laag geboortegewicht van de baby, vroeggeboorte of zelfs een miskraam.
  Als je zwanger bent tijdens het griepseizoen, kan je je het best laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Dat kan vanaf het tweede trimester van de zwangerschap (14 weken). ). Indien noodzakelijk kan het ook in het eerste trimester van de zwangerschap, studies hebben aangetoond dat het griepvaccin ook dan geen kwaad kan. Griepvaccinatie tijdens de zwangerschap beschermt ook je baby tijdens de eerste maanden na de geboorte.
 • Reisvaccins

  Ga naar je arts als je een verre reis plant tijdens je zwangerschap en bespreek de mogelijke risico’s. Als je zwanger bent, kunnen sommige vaccins veilig toegediend worden, andere beter niet.

Vaccinaties van je baby na de bevalling

 • De bescherming die je als moeder aan je baby doorgeeft, duurt maar enkele maanden. Het is daarom belangrijk tijdig met de aanbevolen vaccinaties voor je baby te starten en zo voor een optimale bescherming te zorgen. Een overzicht van aanbevolen vaccinaties vind je in het basisvaccinatieschema. Ook bij premature baby’s wordt vaccinatie gestart acht weken na de geboorte. Voor hen is er een licht aangepast vaccinatieschema.
 • Als je tijdens de zwangerschap draagster bent van het hepatitis B-virus, is het belangrijk dat je baby daar zo snel mogelijk tegen beschermd wordt. In dit geval wordt je baby binnen 12 uur na de geboorte tegen hepatitis B gevaccineerd. Tezelfdertijd worden ook immuunglobulines tegen hepatitis B toegediend. Vanaf dan wordt het basisvaccinatieschema verder gevolgd.

Meer info

 

Verschenen op 26 februari 2013 en herzien op 17 september 2014 met medewerking van Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM. Met de steun van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering