Passief roken en kinderen

Wist je dat als er binnen gerookt wordt, kinderen mee roken? En dat is schadelijk. Want kinderen zijn extra kwetsbaar voor de giftige deeltjes in tabaksrook. Omdat hun longen en afweersysteem pas volledig ontwikkeld zijn als ze tiener zijn. Kinderen hebben kleinere luchtwegen en ademen sneller dan volwassenen, waardoor ze meer giftige stoffen opnemen. Zelfs de kleinste hoeveelheid tabaksrook is schadelijk. Want er zitten meer dan 4000 giftige chemische stoffen in. En minstens 70 van die stoffen kunnen kanker veroorzaken.

 

​Waarom roken in huis schadelijk is

Binnen roken is schadelijk voor kinderen, omdat ze extra kwetsbaar zijn. Sommige mensen denken dat het oké is, als er onder de dampkap of bij het open raam gerookt wordt. Of in een aparte kamer met de deur dicht. Maar binnen roken is nooit oké. Zelfs niet met het raam open. De giftige rookdeeltjes zweven toch door het huis en zetten zich daarna vast op de kleren, vloeren, gordijnen en meubels. En op het speelgoed. Kinderen krijgen ze dan toch binnen. Ook als je rookt wanneer ze op school zijn of buiten spelen. Want de giftige stoffen blijven heel lang in de lucht hangen. En kinderen krijgen ze binnen als ze thuiskomen.
Zelfs als de rook weg is, zijn die giftige stoffen nog altijd in huis. Ze hangen lang in de lucht, en daarna zetten ze zich overal op vast. Je ziet ze niet en je ruikt ze niet. Maar kinderen krijgen ze toch binnen en worden er ziek van. Tabaksrook kan kinderen vatbaarder maken voor ziekten en gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Ze hebben meer kans op astma, longontstekingen, oorontstekingen, bronchitis, hoesten en piepende ademhaling. En ze zijn sneller buiten adem. Baby's hebben meer kans om te sterven aan wiegendood.

Wat helpt om kinderen te beschermen?

  • Buiten roken. Kan je de kinderen niet alleen laten? Vraag iemand anders om even op te passen, terwijl je buiten rookt.
  • Niet in huis of de auto roken.
Meer info vind je op www.nooitbinnenroken.be  

 

Lees ook:

 

 

Verschenen op 17 november 2017 met medewerking van Kom op tegen Kanker, campagne "Binnen roken is nooit oké"

Wil je stoppen met roken?

Je kan voordelig bij onze erkende tabakologen terecht!

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering