Slideshow stoppen met roken in 10 stappen

Deze 10 tips maken het stoppen met roken gemakkelijker. Stoppen kan alleen maar lukken als je het zelf echt wilt. Zoek tips, adviezen en info die je motivatie opkrikken. Onze tips gebundeld in een handig overzichtje. Klik rechts op de foto op het pijltje om verder te gaan met de volgende tip:

 
1 / 10

Beslis "Ik stop".

Je kent vast en zeker mensen die op een dag zijn gestopt en nooit meer hebben gerookt. Ze hebben een duidelijk besluit genomen. Een duidelijk besluit maakt stoppen met roken makkelijker.
2 / 10

Kies een stopdag

Sommige rokers stoppen op maandag, als een goed begin van de week. Andere rokers stoppen juist in het weekend. Kies een dag die jou het best past.
3 / 10

Doe je sigaretten weg

Je voelt je sterker als je op de stopdag alle sigaretten weggooit. Je kunt ook asbakken en aanstekers wegdoen. Dan word je niet steeds aan roken herinnerd. En wanneer de verleiding groot wordt, vind je minder snel sigaretten.
4 / 10

Kies voor hulp bij stoppen want hulp verhoogt je slaagkans.

Er bestaan veel hulpmiddelen om te stoppen met roken. Probeer er gerust verschillende, om uit te zoeken welke het best bij jou past. Ook een arts of tabakoloog met wie het goed klikt, kan het proces aanzienlijk vergemakkelijken. Goed om weten: ons ziekenfonds betaalt rookstophulpmiddelen en ondersteuning van een tabakoloog terug. Vraag meer informatie bij onze medewerkers of surf naar www.longweb.be.
5 / 10

Schakel je familie en vrienden in

Vertel mensen in je omgeving over je beslissing om te stoppen en vraag steun aan vrienden. Sommige van je vrienden kunnen je helpen. Ze weten dat het voor jou een beproeving is en ze kunnen zich zo aanpassen. Anderen zijn misschien oud-rokers en kunnen je goede tips geven. Omgekeerd zouden anderen je een sigaret kunnen aanbieden. Bekijk dit als een uitdaging en zeg categoriek nee!
6 / 10

Leef van dag tot dag

Misschien vind je het moeilijk om nooit meer te roken. Los vandaag de problemen van de dag op en maak je nog geen zorgen over morgen. Elke dag die je volhoudt, zal je motiveren om je aan je beslissing te houden. Maak een lijstje van de voordelen die je ervaart en bekijk die zoveel het nodig is.
7 / 10

Verzin andere dingen om te doen

De zin in een sigaret kan regelmatig de kop opsteken. Je kunt je het beste bezighouden met iets anders, om er niet aan te denken. Doe een klusje in huis, ga even wandelen of fietsen, bezoek een vriend of vriendin, bel iemand; of drink een glas water, enz.
8 / 10

Denk positief

Probeer zoveel mogelijk positief te denken: "Ik kan stoppen met roken" of "Ik kan zonder sigaretten". Heb je het moeilijk in het begin? Dat is normaal, stoppen met roken kan moeilijk lijken. Geloof dat het kan lukken. Praat erover met andere mensen die gestopt zijn. Zij hebben die periode ook meegemaakt.
9 / 10

Beloon jezelf

Stoppers die zichzelf belonen, houden het stoppen beter vol. Geef jezelf een cadeautje om je stappen te vieren (een dag, een week, een maand, …). Dat kan een boek zijn , een kledingstuk of een parfum. Je kunt natuurlijk ook iets leuks gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld op restaurant of naar de film gaan. Wacht niet te lang met jezelf te belonen. Probeer andere manieren uit om te genieten dan door te roken!
10 / 10

Geef niet op

Soms lukt stoppen met roken meteen. Voor andere rokers duurt het 5 tot 7 keer vooraleer definitief te stoppen. Geef dus niet te snel op als het niet onmiddellijk lukt. Elke ernstige poging brengt je dichter bij de definitieve stop.

​​
Lees meer over stoppen met roken.

  

Met dank aan Tabakstop: te bereiken op 0800 111 00 ​​​

​​​

Wil je stoppen met roken?

Je kan voordelig bij onze erkende tabakologen terecht!

Gun jezelf een goed leven!

In onze Well2DAY-centra kan je terecht bij verschillende professionals die je op weg helpen naar een kwaliteitsvol en gezond leven.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering