Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog.
Aan baarmoederhalskanker gaan enkele stadia vooraf. Het gaat om letsels die nog geen kanker zijn. Deze voorstadia zijn op zich niet dodelijk maar kunnen mettertijd kwaadaardig ontaarden en tot kanker leiden. De verwijdering van deze letsels vooraleer ze kanker zijn, voorkomt het ontstaan van kanker. Eenmaal de aandoening het kanker stadium bereikt heeft, is de kans op overleving na vijf jaar kleiner dan 1 op 5.
Laat dus om de drie jaar een uitstrijkje nemen. Het uitstrijkje is een eenvoudig en pijnloos onderzoek. Door vroegtijdige opsporing kunnen 9 op 10 van de overlijdens door baarmoederhalskanker vermeden worden.

Hoe krijgen

​Hoe krijg je kanker aan de baarmoederhals?

Kanker aan de baarmoederhals ontstaat door een infectie met een virus. Je kan het virus krijgen door seksueel contact. Iedereen die seksueel contact heeft gehad kan besmet zijn. Meestal is dat niet erg omdat het lichaam het virus weer zelf opruimt. Soms gebeurt dat niet en blijft het virus 10 tot 15 jaar in het lichaam aanwezig. Dat kan in sommige gevallen het begin van deze kanker zijn.

Meer info over deze ziekte vind je in het volledig artikel over baarmoederhalskanker


  

Klachten

​Welke klachten krijg je?

Deze klachten kunnen wijzen op kanker aan de baarmoederhals:
 • ongewoon slijm in de vagina
 • ongewoon bloedverlies, buiten de periode dat je ongesteld bent: tijdens of na het vrijen, tussen 2 periodes waarin je ongesteld was of na de menopauze. 
Deze klachten kunnen ook wijzen op een onschuldige infectie, maar moeten zeker onderzocht worden door een arts.Neem dus bij deze klachten contact op met de huisarts of gynaecoloog.

Bevolkingsonderzoek

​Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

De Vlaamse Overheid vraagt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar om per 3 jaar een uitstrijkje van de baarmoederhals te laten uitvoeren. Dit uitstrijkje wordt dan in principe gratis in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Hoe verloopt dit onderzoek?

 • Maak een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog om een uitstrijkje te laten nemen, liefst op een dag dat je niet ongesteld bent. Laat je 3 jaar tussen een uitstrijkje dan krijg je een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) samen met een folder.
 • Tijdens je bezoek stelt de arts je enkele vragen. Hij of zij doet een speciaal instrument in je vagina. Dit onderzoek duurt een paar minuten en doet meestal geen pijn. Met een borsteltje neemt de arts wat cellen uit de hals van je baarmoeder. De arts doet die cellen in een potje en dit gaat dan naar een labo.

Wat betaal je voor dit onderzoek?

De kosten voor dit onderzoek krijg je een keer om de 3 jaar terugbetaald. Je betaalt enkel het remgeld voor de consultatie bij de huisarts of gynaecoloog. Soms wordt toch door het labo een kleine (administratieve) kost aangerekend. Raadpleeg in dat geval je ziekenfonds.  

Wanneer weet je de uitslag van dit onderzoek? 

Na ongeveer 2 weken kan je je arts contacteren voor het resultaat.
 • Zijn er geen afwijkingen gevonden, dan herhaal je best dit onderzoek na 3 jaar.
 • Zijn de resultaten niet goed te beoordelen, dan laat je het uitstrijkje best opnieuw doen.
 • Is er een afwijking in je cellen gevonden, dan betekent dit nog niet meteen dat je kanker hebt. Wel is er meer onderzoek nodig. Blijkt na nader onderzoek dat je het voorstadium van baarmoederhalskanker hebt, dan wordt dit behandeld. Soms zou een voorstadium zonder behandeling vanzelf over zijn gegaan. Omdat artsen dit niet altijd kunnen voorspellen, wordt het voorstadium voor alle zekerheid toch behandeld.

Meer info

Als je nog vragen hebt over het Vlaams bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, kan je bellen naar het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800 60 160.
Of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be 
 
 
  

Labokosten

Een uitstrijkje in het kader van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is gratis voor vrouwen die zijn aangesloten bij een Belgisch Ziekenfonds en die de termijn tussen twee uitstrijkjes van drie jaar respecteren. Er is enkel nog remgeld te betalen voor de raadpleging bij de huisarts of de gynaecoloog die het uitstrijkje afneemt, voor een bijkomende HPV-bepaling indien de cytologie van het uitstrijkje dit vereist en voor een eventuele tweede lezing.

De praktijk wijst echter uit dat heel wat vrouwen ook voor andere kosten nadien een bijkomende factuur van het laboratorium krijgen toegestuurd. Welke kosten zijn terecht en welke niet?

Onterecht: extra kosten voor materiaal en administratie

 • Deze kosten zijn steeds onterecht. Alle kosten voor materiaal en administratie van het laboratorium zijn gedekt door de honoraria.
 • Soms worden in dit kader bijkomende materiaalkosten aangerekend voor een beoordeling via ‘liquid based cytologie’. Er wordt in de nomenclatuur echter geen onderscheid gemaakt tussen het ‘conventioneel uitstrijkje op draagglaasje’ en het gebruik van ‘liquid based cytologie’. Beide technieken vallen onder hetzelfde nomenclatuurnummer en het benodigde materiaal wordt in beide gevallen gedekt door de honoraria. Deze aangerekende kosten zijn dus onterecht.

HPV-bepaling zonder dat de cytologie het vereist

Onterecht zonder toestemming van de patiënt:

 • Deze kosten zijn steeds onterecht.
 • Indien een HPV-bepaling wordt uitgevoerd omdat de cytologie dit vereist, dient er wel remgeld betaald te worden. Behalve in geval van hospitalisatie of bij leden met een voorkeurregeling, dan is er een volledige tegemoetkoming vanuit de ziekteverzekering.

Terecht met toestemming van de patiënt:

 • Indien een HPV-bepaling wordt uitgevoerd zonder dat de cytologie dit vereist, maar omdat de arts dit aanvraagt met toestemming van de patiënt, dan is de kost hiervan volledige ten laste van de patiënt.

Ereloonsupplementen

 • Deze kosten worden vaak in vraag gesteld, maar niet-geconventioneerde artsen mogen steeds ereloonsupplementen aanrekenen. De aangerekende kosten zijn in dit geval correct. De kosten kunnen wel ‘onverwacht’ zijn wanneer bijvoorbeeld een geconventioneerde huisarts samenwerkt met een labo waar één of meerdere niet-geconventioneerde patholoog anatomen werken. We raden onze leden aan om aan hun arts te vragen of het laboratorium waarmee de arts samenwerkt de conventietarieven volgt.  Ook de doorverwijzende arts trachten we verder te sensibiliseren.
 • Ereloonsupplementen aangerekend door geconventioneerde artsen zijn steeds onterecht.
 

Verschenen op 8 januari 2014 en aangepast in februari 2017 met medewerking van dr. Bart Demyttenaere, gynaecoloog-adviserend geneesheer NVSM

Gun jezelf een goed leven!

In onze Well2DAY-centra kan je terecht bij verschillende professionals die je op weg helpen naar een kwaliteitsvol en gezond leven.

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering