Hulpmiddelen voor een gezonde geest

Heb je een dipje? Voel je je wat triest? Maak dan kennis met deze verschillende initiatieven in Vlaanderen die je je wat gelukkiger laten voelen: interactieve websites, groeps- en praatsessies,… voor volwassenen, jongeren, ouderen en mensen die het moeilijk hebben in het leven.​

Hulpmiddelen

​Website die volwassenen een positiever gevoel wil geven

Op www.fitinjehoofd.be vind je heel wat informatie, opdrachten en tips om de balans tussen draaglast (alles wat het iemand in zijn/haar leven moeilijk maakt) en draagkracht (alles wat iemand de nodige energie biedt in zijn/haar leven) in evenwicht te houden.

Je vindt er 10 positieve stappen die je leiden naar een goede mentale gezondheid. Ze willen je aan het denken zetten en je inspireren om positiever in het leven te staan.

Ook kan je er een test doen die je meer inzicht brengt in hoe geestelijk gezond je bent en je persoonlijke sterktes en tekorten. Aan de hand van een aantal vragenlijstjes krijg je meer inzicht in hoe jij omgaat met problemen en hoe je je weg vindt in het leven. De test wil je motiveren om je eigen geestelijke gezondheid te bewaken en bij te sturen als dat nodig is. Een persoonlijk advies vertelt je hoe je de zaken kan aanpakken.

Opbeurende website voor 12 tot 16-jarigen 

 

De website www.noknok.be geeft  jongeren leuke opdrachten en informatie om komaf te maken met een dip of tegenslag. Ze vinden er tips die hun veerkracht en welbevinden versterken, alsook antwoorden op hun meest prangende vragen. 

 


4 tips op deze site helpen de jongeren op weg naar een betere veerkracht:

  1. Ik (k) en mezelf’ leert jongeren dat uniek zijn oké is en reikt tools aan om hun zelfvertrouwen op te krikken.
  2. ‘Mijn grenzen’ helpt ze zoeken naar nieuwe uitdagingen, en leert ze neen zeggen.
  3. ‘Reken op anderen’ geeft jongeren de moed om hulp te vragen, een beroep te doen op vrienden en op andere hulpbronnen.
  4. ‘Tijd voor mezelf’ geeft jongeren leuke ideeën om hun hoofd leeg te maken en te ontspannen.

Neem een kijkje op www.noknok.be.

Goed-gevoel-stoel voor mensen die het moeilijk hebben 

 De 'Goed gevoel stoel' is een manier om in groep te werken aan geestelijke gezondheid. Het zijn drie praatsessies met nadien een pak tips om goed gevoel acties te organiseren. De 'Goed gevoel stoel' is een idee, een symbool: “Geef je goed gevoel een stevige stoel!”. Een stevige goed gevoel stoel in je binnenkant zorgt ervoor dat je goed gevoel steeds vaker en langer bij jou kan blijven.

Achter elke poot van de stoel zit een gedachte. Het zijn manieren om net zoals de stoel stevig op je poten te staan.


Je kan:
  • hulp en steun zoeken
  • jezelf beschermen
  • jezelf goed doen
  • jezelf graag zien

Wie deze vier reacties leert waarmaken in zijn leven, wordt sterker. En wie sterk is, krijgt vaker een goed gevoel.

De sessies zijn ontwikkeld voor mensen die het moeilijk hebben in het leven. Mensen die met veel problemen tegelijk worstelen: werk, geld, gezondheid, er bij horen, wonen, ….

Lees meer over de Goed-gevoel-stoel​.

 

Zilverwijzer voor 60-plussers

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie ontwikkelde voor 60-plussers lokale praatsessies. De bedoeling is dat 60-plussers hun veerkracht en zelfzorg leren verhogen. Als oudere kom je voor een nieuwe set van uitdagingen te staan. Denk maar aan pensionering, grootouderschap of verminderde lichaamskracht. Jij kan anderen inspireren door mee te delen hoe jij als 60-plusser met een bepaalde uitdaging omgaat, of je kan zelf al luisterend nuttige tips oppikken. De groepssessies worden begeleid door een speciaal daartoe voorbereide 50-plusser. Een sessie bestaat voornamelijk uit het uitwisselen van ervaringen of uit iets meer actiegerichte onderdelen. Je beslist zelf met je groep hoeveel en welke themasessies jullie volgen. De sessies kunnen om de één of twee weken georganiseerd worden, en duren telkens ongeveer 2 uur.

Meer info over de Zilverwijzer.

 

 

bellen, chatten of mailen

Nood aan een gratis én anoniem gesprek? Via de volgende websites kan je met iemand praten. 

Teleonthaal biedt een luisterend oor aan volwassenen via het telefoonnummer 106 of door hier te klikken voor een gesprek via chat of mail.

Als je met zelfmoordgedachten worstelt of iemand kent die hier mee zit, kan je terecht bij het telefoonnummer 1813 of de website voor een gesprek via chat of mail.

Awel biedt een luisterend oor aan kinderen en jongeren via het telefoonnummer 102 of via de website voor een gesprek via chat, mail of het forum. 

 

Verschenen op 12 juli 2018

Contacteer ons

Algemene vragen en vragen over jouw ziekteverzekering